Αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονταν αυτή την περίοδο μεγάλες φιέστες και “λαμπρές εκδηλώσεις”, λόγω της πανδημίας και του γενικότερου κλίματος της κρίσης.

«Η δημοκρατία μας χωράει όλους» είναι η φιλοσοφία της φετινής εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 24 Ιουλίο στο Προεδρικό Μέγαρο με οικοδέσποινα την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στους κήπους του προεδρικού μεγάρου έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, – εκτός φυσικά των πολιτικών αρχηγών, των εκπροσώπων της πολιτικής ζωής και των αντιστασιακών-, περίπου 130 άτομα αλλά και συμβολικές προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Παρά την εξάπλωση της πανδημίας και ιδιαίτερα του στελέχους ΔΕΛΤΑ στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από όλες τις κοινωνικές, επαγγελματικές, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις, αφού όπως αναφέρεται, έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, αλλά παρά ταύτα στην κοινή γνώμη επικρατεί η άποψη ότι δεν χρειάζονταν αυτή την περίοδο φιέστες και “λαμπρές εκδηλώσεις”, λόγω και του γενικότερου κλίματος της κρίσης.

Παρά ταύτα η πρόεδρος άνοιξε την λίστα και προσκάλεσε:

Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής.

Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οινοποιοί, βιοτέχνες και αγρότες.

Καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Αθλητές, αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων με δράση κατά της επτάχρονης δικτατορίας, μέλη συλλόγων και άνθρωποι του πολιτισμού.

Επιπλέον, σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων, δομών Κοινωνικής Πρόνοιας Θυμάτων Βίας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής Για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Έτσι, έχει προσκληθεί η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα (δεν έχει απαντήσει ακόμη αν θα παραστεί), η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, που δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη», Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφερράτος, γιος του επίσης δολοφονηθέντος εκδότη από τη «17Ν», Νίκου Μομφεράτου.

Προσκλήθηκε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, προ δύο εβδομάδων, αλλά δεν θα μπορέσει να παραστεί. Επίσης, οι αθλητές του μπάσκετ που αποσύρθηκαν, Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης.

Παρούσες θα είναι, εκπροσωπώντας το κίνημα #Me Too, η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου και η ηθοποιός Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Ακόμη έχουν προσκληθεί ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο διευθυντής του Media Lab του MIT Μιχάλης Μπλέτσας, η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι αριστούχοι μαθητές Σ. Βάγια και Δ. Καρακώστας

Στο προεδρικό επίσης έχουν προκληθεί και η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες 2021, αριστούχος μαθήτρια Σοφία Βάγια, που συγκέντρωσε 19.866 μόρια, πετυχαίνοντας την τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και
ο αριστούχος μαθητής Δημήτρης Καρακώστας, που έχασε και τους δύο γονείς του από κορωνοϊό δύο μήνες πριν τις Πανελλήνιες, αλλά κατάφερε να αριστεύσει συγκεντρώνοντας 18.700 μόρια.

Οι πρωταγωνιστές στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Επίσης, έχουν προσκληθεί οι πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορωνοϊού: Διευθυντές ΜΕΘ Covid, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά νησιά, γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τα εμβολιαστικά κέντρα και εθελοντές αιμοδότες, εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ καθώς και η Φανή Μπαχαρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας Εβρου, που έφτιαχναν μάσκες κατά του κορωνοϊού.

Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των πολιτών

Πρόσκληση έχουν λάβει επίσης ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, από την οργάνωση «Φάρος του Κόσμου», ο Δημήτρης Κοντοπίδης πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου με Κυστική Ινωση, η Αφγανή πρόσφυγας Ζεϊνάμπ Ρασούλι που διατηρεί ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Χαραλαμπίδης της Green Peace, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, η Αννα Μαμάη από το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών, η Δήμητρα Παππά από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Καρδίτσας για Παιδιά με Αναπηρία, η Αναστασία Μήλιου από το Αρχιπέλαγος, ο Παύλος Τσιακίδης που ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος αγρότης, ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, εκπρόσωποι οινοποιών (Οινοποιία Μπουτάρη, Τέχνη Οίνου από Δράμα, Κίκκωνες από Κομοτηνή, Βαβουλάς από Λειψούς, Αποσπερίτης κ.α.), η Ειρήνη Φερέτη, πρόεδρος από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Ευθυμία Ιωαννίδου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ελληνικού λόμπι γυναικών, η πρώτη γυναίκα γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, ο Γιώργος Τσιακίρης από τα μεταξωτά Σουφλίου κ.α.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού επιβάλλουν και φέτος τον περιορισμό των προσκεκλημένων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR.

Ακύρωση παρασημοφόρησης του Ι. Αποστολόπουλου

Ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, λόγω παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών.

Την παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου, επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα η κυρία Σακελλαροπούλου, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο Ιάσων Αποστολόπουλος έχει διακριθεί διεθνώς για τη πολυετή συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη και την Αφρική.

Εχει βραβευθεί από τον δήμαρχο του Παλέρμο που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και  το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας του απένειμε το Ναυτικό Βραβείο 21 για τις διασώσεις του στη ζώνη της Μάλτας.

Με τον νεαρό διασώστη (37 ετών) επικοινώνησε η προεδρία της Δημοκρατίας και του ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη λίστα των ανθρώπων που θα παρασημοφορήσει η πρόεδρος, με απόφαση της ίδιας της κυρίας Σακελλαροπούλου που γνωρίζει και παρακολουθεί το έργο του. Χθες μάλιστα Παρασκευή, του ζητήθηκε η ακριβής ιδιότητα του για να συμπεριληφθεί στο σχετικό ΦΕΚ.

Σε χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τίτλο «Οι προσωπικότητες που θα παρασημοφορήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου» αναφέρεται σχετικά ότι θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

Όμως αργά χθες το βράδυ, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος μας ..ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ότι «ο επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την πρόεδρο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».

Θα παρασημοφορήσει 30 προσωπικότητες

Με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις σε 30 προσωπικότητες.

Αναλυτικά:

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής:

1. Μίκη Θεοδωράκη, Συνθέτη, Αγωνιστή

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος:

2. Λίνο -Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών 3. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:

4. Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας:

5. Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος: 6. Θανάση Βαλτινό, Συγγραφέα Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος: 7. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ 8. Αλβέρτο Μπουρλά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής:

9. Νάσο Βαγενά, Ποιητή, Κριτικό 10. Μιχάλη Γκανά, Ποιητή 11. Αλέξανδρο Λεβίδη, Ζωγράφο 12. Γιώργο Ρόρρη, Ζωγράφο

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος:

13. Ιάσωνα Αποστολόπουλο, Διασώστη, Συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές 14. Γεώργιο Βρακά, Γιατρό, Χειρουργό μεταμοσχεύσεων 15. Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Αρχαιολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου 16. Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου 17. Βασίλειο Πατέρα, Ιδρυτή της Axion Hellas. 18. Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, Εθελοντή και εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» 19. Άρη Χριστοφέλλη, Μουσικό

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας:

20. Ελένη Γαβριηλάκη, Γιατρό, Αιματολόγο 21. Ρέα Γαλανάκη, Συγγραφέα 22. Δόμνα Ευνουχίδου, Μουσικό 23. Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια 24. Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια – Επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα 25. Ντόρα Μπακοπούλου, Μουσικό 26. Ρένη Πιττακή, Ηθοποιό

Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος:

27. Λεωνίδα Κουρσούμη, Βιβλιοπώλη, δημιουργό του Βιβλιοπωλείου των Αστέγων 28. Χρήστο Πετμεζά, Αστυνομικό

Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας:

29. Μαρία Ανδρουλάκη, Νοσηλεύτρια 30. Μαρία Τσιαλέρα, Εκπαιδευτικό

Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.