Στον ανακριτή και στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί οι 60 συλληφθέντες για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και για άλλες συμπλοκές και επεισόδια σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους.

Τα άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία φέρονται να δρούσαν τουλάχιστον επί πέντε χρόνια -από το 2019 μέχρι σήμερα-, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα.

Από τα 64 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Ωστόσο, ο πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκαν, ο ηγετικός τους πυρήνας, ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πέντε άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο κατά τη σύλληψή του είχε μαζί του το ποσό των 5.000 ευρώ, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως ήταν πολύ πιθανό να επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα μας, αντιλαμβανόμενος πως ο κλοιός γύρω από το πρόσωπό του στένευε.

Ως ηθικοί αυτουργοί φέρονται επίσης ένας μάνατζερ τράπερ, καθώς και ακόμη τρία άτομα, ένα εκ των οποίων είχε συλληφθεί στο παρελθόν για ρατσιστικές επιθέσεις.

Πώς στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης

Οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους κατάφεραν μέσα από τη μυστική έρευνα εδώ και τέσσερις μήνες να «δέσουν» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, μέσα από σημαντικά ευρήματα κυρίως από το σημείο της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ.

Βασικά στοιχεία «έδωσαν» τα βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια «μίλησαν» και διάφορα πολεμοφόδια που είχαν εντοπιστεί έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και είχαν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς και από τις τουαλέτες του γηπέδου, εκεί όπου είχαν βάλει φωτιά σε ρούχα προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Παράλληλα, από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν πρόσωπα, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών είχαν μπει και μετακινήσεις που είχαν κάνει.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση έξω από το γήπεδο του Ρέντη, οι χούλιγκαν έδωσαν το σύνθημα «πάμε τώρα έξω να τους τελειώσουμε, να τους καθαρίσουμε» και στη συνέχεια μοίρασαν τα πολεμοφόδια όπως μπουκάλια, φωτοβολίδες και άλλα. Στιγμές αργότερα ο Γιώργος Λυγγερίδης έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος στο έδαφος από τη ναυτική φωτοβολίδα που είχε καρφωθεί στον μηρό του.