Σε διορθωτικές παρεμβάσεις για τέσσερις κατηγορίες επαγγελματιών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης τα καφενεία που βρίσκονται σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

«Έτσι και αλλιώς μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις και με έσοδα τα οποία θα ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα. Οι επιβαρύνσεις ήταν 35 ευρώ, 70 ευρώ, 120 ευρώ ετησίως. Για τέτοιου είδους επιβαρύνσεις μιλούσαμε. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση αποφασίζει να τα εξαιρέσει», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδική διάταξη από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου θα υπάρξει και για τα περίπτερα, δεδομένου ότι εμπορεύονται προϊόντα, όπως τα καπνικά, με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Εξαίρεση από το νέο τρόπο φορολόγησης προβλέπεται και για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι δύο εταιρείες.

Επίσης για ιδιοκτήτες ταξί με μερίδιο έως 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων στις μεγάλες εταιρείες, αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και επέκταση των POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και καμία ανοχή σε σχέση με την εγκατάσταση των POS», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική χρήση POS σε επιπλέον 35 κλάδους