Κωμικοτραγικά πράγματα συμβαίνουν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δοθέντος ότι το κανάλι του Φαλήρου δεν αναγνωρίζει αρμοδιότητα στο εν λόγω θεσμικό όργανο για να κρίνει την υπόθεση της μετάδοσης υβριστικής έκφρασης από παίκτη του Big Brother.

Συγκεκριμένα για χθες το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί η  συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με θέμα την ακρόαση του “Ομίλου ΣΚΑΪ”, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση μέσα από το live streaming του Big Brother.

Σύμφωνα με το Newsit.gr, ο όμιλος του Φαλήρου θεωρεί αναρμόδιο το Συμβούλιο για ό,τι έχει βγει στον αέρα του διαδικτύου και για αυτό όπως φάνηκε οι εκπρόσωποί του απείχαν από την ακρόαση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τη Δευτέρα το βράδυ, ο ΣΚΑΪ απέστειλε εγγράφως στο ΕΣΡ τους λόγους, για τους οποίους δεν θα παραστούν οι εκπρόσωποί του στην ακρόαση για το Big Brother, ενώ χθες, την ημέρα της ακρόασης παραδόθηκε και επίσημα στο Συμβούλιο.

Στο εν λόγω υπόμνημα ο ΣΚΑΪ δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης και δεν απαντά στο γιατί μεταδόθηκε η έκφραση του παίκτη με αναφορά σε βιασμό και σε εξευτελισμό του γυναικείου φύλου, αλλά το κανάλι μένει μόνο στο θέμα της αναρμοδιότητας του ΕΣΡ.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς «πηγές» στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Όμιλος ΣΚΑΪ εξηγείται μεταξύ άλλων η θέση του, για το πως θεωρεί αναρμόδιο το ΕΣΡ για όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο, παραθέτοντας μάλιστα και τον κανονισμό της αρχής που σύμφωνα με αυτόν εποπτεύει «τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον το αν θα υπάρξει αντίδραση από το ΕΣΡ αλλά και τι είδους στάση θα τηρηθεί, καθώς αντέδρασαν ιδιαίτερα… εσπευσμένα για το συγκεκριμένο συμβάν στο live streaming του ΣΚΑΪ, καλώντας τους σε ακρόαση αμέσως μετά από 17 ημέρες, όταν για άλλες υποθέσεις μπορεί να φτάσουν και τον χρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην επόμενη συνεδρίασή του, που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, το Συμβούλιο έχει καλέσει για ακρόαση τηλεοπτικούς σταθμούς για θέματα που έχουν συμβεί… last year, το 2019!

Κατόπιν όλων αυτών τίθεται το ερώτημα αν πράγματι το ΕΣΡ έχει αρμοδιότητα για τηλεοπτικό υλικό, που ανεβαίνει στο διαδίκτυο. Αν όχι τι κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της θέσπισης νομικού πλαισίου για το διαδίκτυο ώστε να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο από χυδαίες αναρτήσεις και από προσβλητικά βίντεο, που ισοπεδώνουν τα ήθη και την αισθητική;