Δεν έχουν τέλος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, με τεράστια ενεργά μέτωπα σε Πάρνηθα, Φυλή, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια και αλλού, καθώς τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν ξεσπάσει πάνω από 350 διαφορετικές φωτιές σε όλη την χώρα.

Σε πιο δύσκολη εικόνα είναι η Πάρνηθα, όπου παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Κάηκε το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας. Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί ενώ η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

Επίγεια και εναέρια τμήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Νέα πυρκαγιά στην Εύβοια

Και νέα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια. Φωτιά εκδηλώθηκε στο Δοκό Χαλκίδας του Δήμου Χαλκιδέων δίπλα στο νεκροταφείο. Η φωτιά καίει ξερά χόρτα μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής Χαλκίδας και εναέρια μέσα.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η φωτιά το Κοντοδεσπότι που ξέσπασε νωρίτερα, και όπου επιχειρούν επίγειες και εναέριάς δυνάμεις, ενώ το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έτσι ώστε να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς τον Σταυρό, με τον δήμαρχο Γιώργο Ψαθά να χαρακτηρίζει την εκκένωση του χωριού προληπτική.

Β. Κικίλιας: 355 πυρκαγιές τις τελευταίες πέντε ημέρες

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Πυροσβεστική, τις τελευταίες πέντε μέρες από την Παρασκευή έως χθες, κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές και συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.

«Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι παράλληλα με τη mega πυρκαγιά στον Έβρο χθες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων τα οποία διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική ο κ. Κικίλιας είπε ότι χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, και κοντά στο Θριάσιο και υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας μέσα σε 4-5 λεπτά.