Πολλά τροχαία δυστυχήματα, όπως αυτό στη Λιβύη με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, συμβαίνουν με καιόμενα οχήματα, που λαμπαδιάζουν μετά από συγκρούσεις.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες τραγικών δυστυχημάτων όπου ΙΧ καίγονται ολοσχερώς. Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες τι κάνουν; Μας δείχνουν τις ψηφιακές προόδους, τα ηλεκτρονικά συστήματα και άλλα τεχνικά στοιχεία, ενώ δεν φροντίζουν για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών με την χρησιμοποίηση υλικών και συστημάτων αντιπυρικών και αντιθερμαντικών.

Μερικοί από τους λόγους που μπορούν να έχουν ως συνέπεια να απειληθεί η ζωή μας από φωτιά στο αυτοκίνητο περιγράφονται από τεχνικούς, που αναφέρουν:

«Είναι πολλοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν εκδήλωση πυρκαγιάς στο αυτοκίνητο. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, οι οποίες δοκιμάζονται όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες -λόγω καιρού ή/και «κολλήματος» στην κίνηση. Υπερθερμαίνονται, λιώνουν και παίρνουν φωτιά».

Τι συμβαίνει με τα σύγχρονα αυτοκίνητα

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα από τα εργοστάσια αναπτύσσουν -σε γενικές γραμμές- μεγάλες θερμοκρασίες, ώστε να επιτύχουν χαμηλούς ρύπους.

Τι συμβαίνει όμως στην κίνηση; «Τα αυτοκίνητα που είναι σταματημένα αναπτύσσουν ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, καθώς δε λειτουργούν οι ανεμιστήρες οι οποίοι αναλαμβάνουν την ψύξη, αφού δεν υπάρχει κίνηση. Έτσι, όταν υπάρχει και καύσωνας, η υπερθέρμανση του κινητήρα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Ποιο είναι λοιπόν οι κύριοι ένοχοι πίσω από τις αναφλέξεις;

  • Ένας κινητήρας που ζεσταίνεται μπορεί να αναφλέξει εύφλεκτα υγρά (πχ λάδι ή ψυκτικό υγρό) αν υπάρχει διαρροή προς τα καυτά εξαρτήματα του.
  • Πολλά μέρη της μηχανής είναι από πλαστικό -τουλάχιστον το 50%. Εκτός του σώματος (του κινητήρα) όλα τα άλλα είναι πλαστικά.
  • Η ελαττωματική ηλεκτρική καλωδίωση που ενδέχεται να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα, σπινθήρες και θερμότητα. Εάν έλθουν σε επαφή με εύφλεκτα υλικά (αν υπάρχει διαρροή καυσίμου ή λαδιού για παράδειγμα), μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.
  • Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και αν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα καυσίμου. Πέραν της διαρροής, ίσως να υπάρχει δυσλειτουργία της αντλίας καυσίμου, έτσι να προκληθεί διαρροή και επαφή με καυτή επιφάνεια.
  • Δυσλειτουργία στο σύστημα πέδησης (κολλημένη «δαγκάνα» φρένων) προκαλεί υπερβολική τριβή και αρκετή θερμότητα, που μπορεί να αναφλέξει κοντινά υλικά.
  • Το σύστημα εξάτμισης πρέπει επίσης, να λειτουργεί κανονικά (χωρίς πρόβλημα που θα δημιουργήσει υπερβολική θερμότητα).

Τι μπορούμε να κάνουμε

Γιατί παίρνουν φωτιά τα αυτοκίνητα

 

Ένας τρόπος υπάρχει για να αποφύγουμε δυσάρεστες ή και επικίνδυνες καταστάσεις: η σωστή συντήρηση. Δηλαδή, το ετήσιο σέρβις ή τουλάχιστον να γίνεται ένας έλεγχος μια φορά το χρόνο.

Εάν ο έλεγχος δείχνει πως υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να φτιάχνονται όλα. Να μη γίνεται επιλογή. Ακόμα και ένα ελαττωματικό εξάρτημα (σε ηλεκτρικό μέρος ή εύκαμπτο σωλήνα) μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Στον έλεγχο βλέπεις την κατάσταση όσων υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Αν έχει χαλάσει κάτι, αν έχει λιώσει κάτι ή τι θέλει αλλαγή. Έστω και μια μικρή διαρροή του όποιου υγρού από ένα σωληνάκι μπορεί να έχει ως συνέπεια το ξέσπασμα φωτιάς.

Η διαρροή νερού οδηγεί σε υπερθέρμανση του κινητήρα, στη διαρροή λαδιού του κινητήρα σουρώνει το λάδι η μηχανή και πάει στην εξάτμιση όπου μπορεί να «πάρει» και η διαρροή του καύσιμου αρκεί να έλθει σε επαφή με καυτή επιφάνεια για να γίνει το κακό.

Τραγική περίπτωση σε σύγκρουση στη Σερβία

Τραγική κατάληξη είχε πρόσφατα το λάθος ενός οδηγού που μπήκε ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο με το Ι Χ του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο.

Από τις σπάνιες ευτυχώς αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος κινούμενος στην εθνική είναι να βρει στη λωρίδα του ένα όχημα που έχει μπει ανάποδα και κινείται, στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς να το έχει αντιληφθεί ο οδηγός του.

Το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο έγινε πραγματικότητα στη Σερβία και συγκεκριμένα στον αυτοκινητόδρομο «Milos Veliki» κοντά στην πόλη Obrenovac.

Υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο οδηγός ενός Fiat Punto ο οποίος οδηγούσε ανάποδα στην εθνική κινούμενος μάλιστα στην λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με ένα Hyndai με μεγάλη ταχύτητα.

Χυνόταν η βενζίνη και λαμπάδιαζε

Αμέσως μετά τη σύγκρουση το Punto, που εκτινάχθηκε στον αέρα, παγιδεύτηκε στην διαχωριστική μπαριέρα και ταυτόχρονα έπιασε φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από το εμπρός μέρος και το διαμέρισμα του κινητήρα, με βενζίνη να χύνεται και να αναφλέγεται άμεσα κάτω από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων, ο οδηγός του Fiat έχασε τη ζωή του, ενώ ο τραυματισμένος συνεπιβάτης στο Punto αλλά και ο οδηγός του Hyundai μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Το τρομακτικό δυστύχημα απαθανατίστηκε από διερχόμενο οδηγό που μοιάζει να ακολουθεί το Fiat Punto με το video να βρίσκει τον δρόμο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Δείτε το ακολούθως.