
– Καταναλωτές ανησυχούν για φαινόμενα κερδοσκοπίας, λόγω αδυναμίας ελέγχου σε πολλά είδη.
Ασταμάτητη είναι η ξέφρενη άνοδος των τιμών στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων, καθώς η κρίση γενικεύεται και οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι αδύνατο να καλυφθούν πλήρως το προσεχές διάστημα.
Η εμφάνιση της μειωμένης προσφοράς και η μεγάλη ζήτηση έχουν ως συνέπεια την εκρηκτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, που μάλιστα ουδείς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει από την επιβολή του αμερικανικού και του βρετανικού εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Στην Ελλάδα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, καθώς ήδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέρα με την ημέρα οι τιμές ανεβαίνουν, κάτι που εμβάλλει σε υποψία τους καταναλωτές ότι σημειώνονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ναι μεν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης νομοθέτησε την επιβολή πλαφόν στα κέρδη, αλλά από την πλευρά των καταναλωτών διατυπώνονται αμφιβολίες για το πόσο εύκολο είναι να γίνονται έλεγχοι στην αγορά υπό τις παρούσες συνθήκες.
Οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου δήλωσε σχετικά:
«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, σημείωσε, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.
Μειωμένη η αγοραστική δύναμη του Έλληνα
«Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα η τιμή θα ξεφύγει πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή την στιγμή είναι ήδη στα 2,2 στις Κυκλάδες. Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον και που και εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή από τις μικρές ποσότητες που παραγγέλνει, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ που αποτελεί και κόστος ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα ή για υπηρεσίες» επισήμανε ο κ. Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει ύφεση στην κατανάλωση.
Πρόσθεσε ακόμα πως οι πρατηριούχοι έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από το κέρδος τους.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα και ανάλογα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει τριπλασιαστεί και για εμάς σαν λειτουργικό κόστος, όπως και το φυσικό αέριο που έχει απογειωθεί» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.