Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου Άλατος στο Μεσολόγγι, του πρώτου στην Ελλάδα, πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για την Ιερή Πόλη, να ξεναγηθούν στους ιστορικούς τόπους, στον Κήπο των Ηρώων, στα σπίτια των μεγάλων ποιητών και των σπουδαίων πολιτικών, αλλά και στο κέντρο της πόλης με τους πεζοδρόμους και τα ωραία μαγαζιά.
Στη Χαριλάου Τρικούπη και στους μικρούς κάθετους δρόμους ταβερνάκια και ουζερί προσφέρουν εξαιρετικούς μεζέδες από διάφορες συνταγές ψαριών, αυγοτάραχο, χέλια ψητά και τοπικό παραδοσιακό ουζάκι.
Μια εξαιρετική γαστρονομική ξενάγηση στο Μεσολόγγι φιλοξενείται στο Visitmes.gr, όπου οι αναγνώστες βρίσκουν χρήσιμες πληροφορίες για τις σπεσιαλιτέ της περιοχής.
Η θαλασσινή κουζίνα
Ιδιαίτερα φημισμένη είναι η θαλασσινή κουζίνα της περιοχής. Η λιμνοθάλασσα αποτελεί πηγή πλούτου για τους Μεσολογγίτες, εφοδιάζοντάς τους με εκλεκτά φρέσκα ψάρια, τα οποία οι ντόπιοι μαγειρεύουν με ιδιαίτερη μαεστρία.
Τηγανητά, βραστά ή ψητά, τα ψάρια αποτελούν την πρώτη επιλογή στα τραπέζια των Μεσολογγιτών. Οι συνταγές είναι πολλές, όπως και τα είδη ψαριών.
Ψάρι στο φούρνο με σκόρδο και πατάτες, μπάφα καπαμά, ψάρι σαβόρο, με ξύδι και φρέσκα μυρωδικά, ψάρια αβγωμένα τηγανητά ή πετάλια ψημένα στα κάρβουνα.
Στα πλακόστρωτα δρομάκια στο κέντρο της πόλης θα βρείτε πολλές ταβέρνες και ουζερί, που προσφέρουν αυτές και άλλες συνταγές με ντόπιο ψάρι. Δοκιμάστε από μια τεράστια ποικιλία φρέσκων ψαριών εκείνο που σας αρέσει, σε οποιαδήποτε εκδοχή του και σίγουρα θα μείνετε ικανοποιημένοι.
Χέλια Μεσολογγίου στο φούρνο ή στη σχάρα
Η Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού-Μεσολογγίου είναι ο τόπος διαβίωσης πολλών ειδών χελιού, τα οποία θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ευρώπης και αποτελούν εκλεκτό και εξαιρετικά δημοφιλές έδεσμα. Τα γνωστότερα είδη χελιών στο Μεσολόγγι είναι το Σουβλομυτάρι, η Καβάτσα, το Βιτσέλουρο, το Καθαρόχελο και ο Δρόγγος.
Τα χέλια μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε χέλι στο φούρνο με άνηθο και κρεμμυδάκια, λεμονάτο χέλι στην κατσαρόλα, μπουρδέτο και γιουβέτσι με χέλι, χέλι πρινσιπάτο, χέλι πετάλι.
Τρώγονται τηγανητά, βραστά ή ψητά, ακόμη και στη σούβλα. Και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, δοκιμάστε χέλι καπνιστό και εξασφαλίστε την απόλυτη γευστική εμπειρία.
Τα ανοιγμένα Πετάλια
Μια άλλη γευστικότατη θαλασσινή λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάστε, ερχόμενοι στο Μεσολόγγι, είναι τα πετάλια.
Τα πετάλια δεν είναι παρά ψάρια (τσιπούρες ή κέφαλοι, σπανιότερα και χέλια) ανοιγμένα στη μέση κατά μήκος, από τη ράχη έως την κοιλιά. Το αποτέλεσμα είναι δύο φιλέτα που συγκρατούνται από την κοιλιά του ψαριού. Κατόπιν αλατίζονται γενναιόδωρα και μένουν έτσι για τρεις με τέσσερις ώρες.
Στη συνέχεια πλένονται, ώστε να απομακρυνθεί το αλάτι που περισσεύει και μένουν ανοιχτά και τεντωμένα για να στεγνώσουν.
Με τον τρόπο αυτόν, το ψάρι μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις ημέρες, ενώ για να καταναλωθεί το τοποθετούμε στη σχάρα και το ψήνουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά.
Παστά ψάρια σε στρώμα αλατιού
Μια που στην περιοχή τα ψάρια και το αλάτι βρίσκονται σε αφθονία, δεν θα μπορούσαν να μην είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα και τα παστά.
Τα παστά ή αλίπαστα είναι ψάρια που διατηρούνται μέσα σε ένα παχύ στρώμα αλατιού. Το πάστωμα, είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης και προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά στο προϊόν.
Τα παστά αποτελούν τον ιδανικότερο μεζέ για ούζο και τσίπουρο. Παστώνονται κυρίως οι σπάροι, αλλά και οι μικρές τσιπούρες, μερικά είδη κεφαλοειδών και τα χέλια.
Χάβαρα με ιωδιούχο γεύση
Η θαλάσσια περιοχή κρύβει και μια ποικιλία από πεντανόστιμα όστρακα, με δημοφιλέστερα τα χάβαρα. Τα χάβαρα είναι ένας ακόμη γευστικός θησαυρός που πρέπει να γευτείτε ερχόμενοι στο Μεσολόγγι. Η ζουμερή τους σάρκα και η ακαταμάχητη ιωδιούχα γεύση τους θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.
Καταναλώνονται κυρίως ωμά με λίγες σταγόνες λεμονιού. Η τοπική κουζίνα, ωστόσο, έχει να επιδείξει αρκετές συνταγές με χάβαρα. Χάβαρα αχνιστά, χάβαρα σαγανάκι, βραστά με κόκκινη σάλτσα, σπαγγέτι ή ριζότο με χάβαρα.
Το φημισμένο Αυγοτάραχο
Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου καταλαμβάνει περίοπτη θέση στις γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων. Συγκαταλέγεται στα κορυφαία προϊόντα του πλανήτη και εμπνέει κορυφαίους σεφ. Είναι εκλεκτή λιχουδιά με πλούσια, βελούδινη γεύση, που κορυφώνεται με μια θαλασσινή επίγευση.
Ως είθισται, σερβίρεται σε λεπτές φέτες, σκέτο ή σε λεπτές φέτες ψωμιού και αποτελεί εξαιρετικό μεζέ. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέροχα και σε διάφορες συνταγές όπως σπαγγέτι, ριζότο και σαλάτες.
Ρεβανί με τρία υλικά
Το πλέον γνωστό τοπικό γλυκό είναι η ρεβανί (ριβανί ή λαδορεβανί). Πρόκειται για ένα είδος νηστίσιμου χαλβά φούρνου και τα τρία κύρια υλικά του είναι το λάδι, η ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών πανηγυριών και γιορτών, αφού δεν λείπει από κανένα μεσολογγίτικο τραπέζι.