Με μειωμένη προσέλευση του κόσμου στις εκκλησίες, με λιγοστά πυροτεχνήματα και με διαφορετικές διαθέσεις τελέστηκαν σε όλη την χώρα οι αναστάσιμες λειτουργίες νωρίτερα φέτος από το συνηθισμένο λόγω κορωνοϊού, έτσι, που μερικοί είπαν ότι επρόκειτο για μια μια “βουβή” και τηλεοπτική Ανάσταση.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια και βγήκαν για λίγο στα μπαλκόνια με κεράκια καθώς ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έψαλλε το “Δεύτε λάβετε φώς” στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ 2.

Οι πιο πολλοί ήταν διασκορπισμένοι έξω από τις εκκλησίες κρατώντας αποστάσεις και μετά το “Χριστός Ανέστη” επέστρεψαν στα σπίτια.

Δεκάδες πολίτες βγήκαν στα μπαλκόνια προκειμένου να γιορτάσουν την Ανάσταση λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το ίδιο και όταν ακούστηκε το “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών”, με πέντε – έξι πυροτεχνήματα αυτή την φορά. Λίγα από την Τούμπα, λίγα από την Καλαμαριά και πιο πολλά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης .

Ο προαύλειος χώρος του ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι πήγαν στις εκκλησίες τηρούσαν μέτρα και αποστάσεις για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, όπως και στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου εκκλησιάστηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πιο πολλά πυροτεχνήματα στην Αθήνα

Ο αττικός ουρανός φωτίστηκε από τα δεκάδες βεγγαλικά που σήμαναν την Ανάσταση τόσο από την Ακρόπολη, όσο όμως και από τον Λυκαβηττό. Επί δέκα λεπτά, παράλληλα με το «Χριστός Ανέστη» οι πολίτες της Αθήνας απολάμβαναν τις πολύχρωμες βεντάλιες πυροτεχνημάτων που έκαναν τη νύχτα μέρα.

Οι εικόνες από την Αθήνα όσο τα βεγγαλικά φώτιζαν τον ουρανό ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, ενώ κυριολεκτικά σείστηκε ο τόπος για αρκετά λεπτά καθώς ακούγονταν οι κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην μητρόπολη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στη λειτουργία της Ανάστασης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο, την έξοδο από το σκοτάδι προς το φως, την ψυχική μετατόπιση από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα. Εύχομαι ολόψυχα η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας, την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας και τον τελικό θρίαμβο του καλού, μέσα στο φως της αγάπης και της αλληλεγγύης. Χριστός Ανέστη !”

Ο πρωθυπουργός στο ναό του Διονυσίου Αρεοπαγίτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και τα παιδιά του, Σοφία, Κωνσταντίνο και Δάφνη, παρακολούθησε την Τελετή της Αναστάσεως, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Στη Μητρόπολη Αθηνών για την Ανάσταση βρέθηκαν, εκτός από την ΠτΔ, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Νότης Μηταράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με την σύζυγό του Σία Κοσιώνη και τον γιο τους

Ο Κώστας Μπακογιάννης με την Σία Κοσιώνη και τον γιό τους.

Περιορισμένος αριθμός πιστών στάθηκε έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, στην πλατεία Μητροπόλεως με λαμπάδες προκειμένου να πάρουν το Άγιο Φως και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

Όπως έγινε γνωστό από μέρες, το «Χριστός Ανέστη» επρόκειτο να ακουστεί νωρίτερα φέτος, στα πλαίσια των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού.

Αντίστοιχες εικόνες και στην Αρτέμιδα στην Ανατολική Αττική, όπου και εκεί οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.