Τρία κορυφαία στελέχη, οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας παραιτούνται από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας ωστόσο στο κόμμα, μετά τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι τρεις στο κείμενό τους εκτοξεύουν βολές κατά Κασσελάκη για μετάλλαξη του κόμματος και τονίζουν την ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Σε κείμενο, που κυκλοφόρησε εκ μέρους των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα, αναφέρονται τα εξής:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε έναν πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με αυτή την παρέμβασή μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων “εξουσιοδοτισμό”).

Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων (διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι για λόγους αξιοπρέπειας

Η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε.

Αποτελεί πεποίθησή μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές.

Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευσή μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόταση που κατά την άποψή μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταστήσαμε σαφές ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.

Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο. Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για “τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ”.

Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ’ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμότητας.

Οι υπογράφοντες

Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-ΚΕ

Ενημέρωση: Το κείμενο – παρέμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ».

Γεροβασίλη: «Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αιφνιδιάστηκα»

«Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άξια στελέχη και τα τρία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι «αιφνιδιάστηκε» από την παραίτηση των Τεμπονέρα, Τσιόκα και Κοτσακά.

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν αιφνιδιάζομαι από χθες», είπε.

Σε ερώτηση, εάν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2027, σημείωσε ότι «δεν γεννήθηκα σε καρέκλα και ούτε θα κάνω τα πάντα για να την κρατήσω».