Ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, που έφυγε σήμερα (12/11/2024) από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, έχαιρε της εκτίμησης μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου, αλλά και απλών πολιτών, καθώς σημάδεψε με την προσωπικότητα και τις πράξεις του την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η γνωστοποίηση του θανάτου έγινε από την οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη, που αναφέρει ότι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο
Η ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει:
«Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο πολυαγαπημένος πατέρας και παππούς Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».
Γεννημένος στην Επισκοπή Ρεθύμνου στις Δεκεμβρίου του 1933, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν το πέμπτο κατά σειρά παιδί -από συνολικά οκτώ παιδιά- του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Είχαν προηγηθεί ο Παύλος (1925-1984), η Αμαλία (1927-2016), ο Σήφης (1929-2002) και ο Νίκος (1931-1973), ακολούθησαν ο Γιώργος (1936), ο Θεόδωρος (1942-1996) και η Ελένη (1946).
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης από νεαρή ηλικία λάτρεψε τη θάλασσα και ακολουθώντας τα χνάρια του κατά δύο χρόνια μεγαλύτερου αδελφού του, Νίκου, κατετάγη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοίτησε το 1955.
Ακολούθησε καριέρα αξιωματικού, έχοντας ως στόχο την κορυφή της ηγεσίας στο ΠΝ, αλλά 12 χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1967, αποστρατεύθηκε αναγκαστικά από το καθεστώς της χούντας. Αφορμή, η άρνησή του να μεταφέρει με το πλοίο στο οποίο ήταν κυβερνήτης κάποιους άλλους αντιφρονούντες σε νησί του Αιγαίου. Λόγω της αντιστασιακής του δράσης, δε, εξορίστηκε και ο ίδιος στην Αμοργό, που τότε ήταν νησί στο οποίο εξορίζονταν όσοι δεν ήταν αρεστοί στο καθεστώς της 21ης Απριλίου.
Ωστόσο, και ο ίδιος συμμετείχε στο ριψοκίνδυνο εγχείρημα ανταρσίας του Πολεμικού Ναυτικού κατά της χούντας, στο οποίο πρωτοστάτησε ο αντιπλοίαρχος Νίκος Παππάς, στενός φίλου του ιδίου του Βαρδή Βαρδινογιάννη και του αδελφού του Νίκου. Ως γνωστόν, τελικά το «Κίνημα του Ναυτικού», όπως ονομάστηκε, απέτυχε καθώς το σχέδιο διέρρευσε εκ των έσω.
Η ναυτιλία και οι επιχειρήσεις που έστησε
Μετά την αποστράτευσή του ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, μαζί με τα αδέρφια του Νίκο και Γιώργο Βαρδινογιάννη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αδερφού του Νίκου, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ανέλαβε ουσιαστικά τα ηνία της Motor Oil.
Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος επιχειρήσεων της οικογένειας επεκτάθηκε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, έχοντας πάντα ως ναυαρχίδα τα διυλιστήρια της Motor Οil στους Αγίους Θεοδώρους. Σταδιακά, ο όμιλος επεκτάθηκε στον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο, καθώς και στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies, Odeon είναι μόνο μερικές από τις επιχειρηματικές κινήσεις στις οποίες προέβη ο όμιλος υπό την ηγεσία του Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Σημαντική στιγμή στην ιστορία της Motor Oil ήταν η αιφνίδια -για πολλούς- συμφωνία που υπέγραψε η Motor Oil με στη σαουδαραβική Aramco, το 1996. Η συμφωνία περιελάμβανε συνεργασία σε μετοχικό επίπεδο ανάμεσα στον όμιλο Βραδινογιάννη και την Aramco, τον μεγαλύτερο διεθνώς όμιλο παραγωγής πετρελαίου.
Στην υπογραφή της συμφωνίας, στο Λονδίνο, είχε παραστεί ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναΐμι, δίνοντας την ανάλογη βαρύτητα στο τολμηρό εγχείρημα. Η συμφωνία της Motor Oil με την Aramco προέβλεπε τη μετοχική αναδιάρθρωση της ελληνικής εταιρείας, με ίσο μερίδιο συμμετοχής 50% για κάθε μία πλευρά. Μετά την είσοδο της Motor Oil στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το 2001, το ποσοστό της Aramco στο joint venture μειώθηκε στο 41,9%, ενώ το 2005 ο ελληνικός όμιλος εξαγόρασε ολόκληρο το μερίδιο των Αράβων.
Η γνωριμία και ο γάμος του Βαρδή με τη Μαριάννα
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γνώρισε τη Μαριάννα Μπουρνάκη όταν εκείνος ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και εκείνη μαθήτρια. Όπως είχε πει παλαιότερα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, «από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός».
Σε παλαιότερη ανάρτησή της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μοιραστεί μία ακόμη στιγμή από τη ζωή της, όταν ταξίδεψε στην Αμοργό για να δει τον εξόριστο τότε σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη, καθώς ήταν αντιστασιακός αξιωματικός του Ναυτικού.
«Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού», είχε γράψει με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου.
Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1961 και ήταν μαζί έως τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, το 2023. Απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάννα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).
Η φιλανθρωπική δράση του Βαρδή κοντά στη Μαριάννα
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε πάντα έντονη κοινωνική δράση και προσφορά, χωρίς ποτέ να τη «διαφημίζει». Οι πρωτοβουλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα που είχε αναλάβει ήταν αμέτρητες, και είχε στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το όραμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για τη δημιουργία της πρώτης ογκολογικής μονάδας παίδων στη χώρα μέσω της «Ελπίδας».
Παράλληλα, κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil έκανε δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και προς βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων.
Η απόπειρα δολοφονίας από την 17 Ν και το χιούμορ
Τον Νοέμβριο του 1990 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δέχθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο ίδιος σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκιση του οχήματος.
Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του, Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε ψύχραιμα: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».