Την Πέμπτη (28/9), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και ιδιοκτήτης της…

Την Πέμπτη (28/9), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, αναφορικά με τα αντιγριπικά εμβόλια και την απόφασή της να χορηγούνται με ιατρική συνταγή και μετά από τα φαρμακεία.

Μέσα από βίντεο, που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος λέει ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη «έχει πληρωθεί» και πως «οι διατριβές της εξυπηρετούσαν φαρμακευτικές εταιρείες», εννοώντας προφανώς τη Novartis.

Την ίδια στιγμή;

Ο εκδότης του Documento, δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, προχώρησε σήμερα (29/9) σε μια ανάρτηση, στην οποία γράφει ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αντί να κάνει αγωγή στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πήρε πίσω την απόφαση…

«Να υποθέσουμε ότι ο Γιαννακόπουλος έχει δίκιο, ε, κυρία Αγαπηδάκη;», έγραψε ο δημοσιογράφος.

«Χθες ο φαρμακοβιομήχανος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αναφερόμενος σε απόφαση της υπουργού, Ειρήνης Αγαπηδάκη, να συνταγογραφείται το αντιγριπικό εμβόλιο, την κατηγόρησε ότι κινείται από συμφέροντα και τα παίρνει, ενώ υπονόησε και άλλα, για διατριβές της που εξυπηρετούσαν φαρμακευτικές εταιρείες (εννοώντας τη Novartis).

Η Αγαπηδάκη αντί να του κάνει αγωγή, πήρε πίσω την απόφαση.

Να υποθέσουμε ότι ο Γιαννακόπουλος έχει δίκιο, ε, κυρία Αγαπηδάκη;», έγραψε στην ανάρτησή του ο Κώστας Βαξεβάνης.

To Documento, όπως αναφέρει, μέσα από δημοσίευμά του είχε αποκαλύψει ότι τις εργασίες της και τα μεταπτυχιακά της η κα. Αγαπηδάκη τα έκανε σε καθηγητές εμπλεκόμενους με τη Novartis.

Εξηγήσεις Αγαπηδάκη για την εγκύκλιο:

«Έχει δημιουργηθεί παρανόηση»

Μιλώντας στο Live News στο Mega, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε τα εξής:

«Έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση. Τα τελευταία 13 χρόνια στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται με συνταγογράφηση. Υπάρχουν γι’ αυτό που λέω πειστήρια, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας.

Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι, με αφορμή τον Covid, γιατί το Υπουργείο Υγείας μελετά μια δυνατότητα να δοθεί το αντιγριπικό εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό.

Όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να κάνει ένα έξτρα εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κρίνει ο γιατρός, δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός.

Η εγκύκλιος που έχουμε βγάλει φέτος λέει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, η συνταγογράφησή του δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο, διότι υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα Κέντρα Υγείας κ.ά. και υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, της ΗΔΙΚΑ και των φαρμακοποιών.

Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δεν θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας.

Είναι άλλο πράγμα ένα εμβόλιο να έχει ένδειξη για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δουλεύουμε με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσα στο φαρμακείο και άρα θα υπάρξει μια τροποποίηση από αρχές Νοεμβρίου μαζί με το πληροφοριακό σύστημα, και είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι πηγαίνει άκριτα κανείς και κάνει ιατρικές πράξεις στο φαρμακείο.

Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν επιτρέπεται από τον νόμο.

Φέτος, ειδικά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων που δεν τους είχαμε άλλες χρονιές, ένα εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, και έχουμε και το συμβατικό, το οποίο αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει χωρίς συνταγογράφηση».Το άρθρο Βαξεβάνης για επίθεση Γιαννακόπουλου κατά Αγαπηδάκη: «Αντί να του κάνει αγωγή, πήρε πίσω την απόφασή της»-Η εξήγησή της εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.