Πάνω από 28% η αύξηση των θέσεων εργασίας και περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές κατά την τελευταία διετία
Με τίτλο “Η μεταλλευτική δραστηριότητα κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής” από την πλευρά των επενδυτών δίνεται η εικόνα των έργων στις Σκουριές και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής, που απασχόλησαν τόσο πολύ την κοινή γνώμη στο πρόσφατο παρελθόν.
Μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρονται τα εξής:
Η μεταλλευτική δραστηριότητα αναδεικνύεται ως μία από τις κύριες πηγές περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε περιοχές με πλούσιο σε ορυκτούς πόρους υπέδαφος, όπως αυτό της ΒΑ Χαλκιδικής.
Η Ελληνικός Χρυσός,κορυφαία εταιρεία στον τομέα της υπεύθυνης μεταλλευτικής στην Ελλάδα, υλοποιεί εδώ και 20 χρόνια μια σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με έντονο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή.
«Χτίζοντας» το μέλλον του Δήμου Αριστοτέλη
Η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η εταιρεία θέτει διαχρονικά ως προτεραιότητα την ανάπτυξη καλών και ουσιαστικών σχέσεων με την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί και οι δράσεις της συνολικά έχουν κύριο μέλημα την μακροχρόνια ανάπτυξη της περιοχής και την υλοποίηση μιας πολλαπλά ωφέλιμης επένδυσης για όλους.
Έτσι, συνεργάζεται στενά με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, προκειμένου να διασφαλίσει την υλοποίηση δράσεων και έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την ευημερία των κατοίκων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξη της περιοχής.
Έχοντας επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία σε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό και άλλα, η εταιρεία δρομολογεί την υλοποίηση εμβληματικών έργων κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, αξίας 80 εκατ. δολαρίων σε βάθος 25ετίας που θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.
Απασχολεί περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους
Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός, αποτελεί, τον σημαντικότερο εργοδότη της περιοχής, καθώς απασχολεί περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Τηρώντας τη δέσμευσή της για απασχόληση του ντόπιου εργατικού δυναμικού κατά προτεραιότητα, οι 9 στους 10 εργαζομένους στην εταιρεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία, ενώ περίπου το 50% των εργολαβικά απασχολούμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν μετεγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή.
Η εντατικοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών του έργου των Σκουριών, έχει ήδη δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν συνολικά τις 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Παράλληλα, η σταθερή αύξηση της απασχόλησης, και μάλιστα μέσω νέων ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αποδοχές και τα παρεχόμενα οφέλη, βελτιώνει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αλλά και τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, διατηρώντας ακόμα και κατά την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού για τη χώρα, μία σταθερή αύξηση στο επίπεδο αμοιβών που ανέρχεται αθροιστικά από το 2012 σε 30% (2,4% ετήσιος ρυθμός αύξησης σε σχέση με την πτώση 3,7% του εθνικού εισοδήματος).
Ακόμα, καταβάλλει κάθε χρόνο στο προσωπικό της υψηλότατο μπόνους παραγωγικότητας, που το 2023 ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ.
® Ελληνικός χρυσός: Εργαζόμενη στην υπόγεια ανάπτυξη του Έργου των Σκουριών
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, η Ελληνικός Χρυσός εκτός από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων και έργων, ενισχύει σημαντικά τον Δήμο Αριστοτέλη και μέσω της ετήσιας απόδοσης μεταλλευτικών τελών στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, το 40% αυτών των τελών διοχετεύεται στο Δήμο Αριστοτέλη για την ενίσχυση των βασικών υποδομών του, καθώς και για αναπτυξιακά έργα που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ακόμη και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Μόνο για το 2023, ο Δήμος Αριστοτέλη εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά τέλη της εταιρείας, κάτι που αποτελεί το 95,6% του συνόλου των εσόδων υπέρ Δήμων από εκμετάλλευση μεταλλείων σε όλη την Ελλάδα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)