Άλλα 52 κρούσματα και δύο θανάτους ανακοίνωσε ο Σ. Τσιόρδας, λέγοντας πάλι  όχι στη χρήση μασκών σε ανοικτούς χώρους .-

…………………………………………..

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα με διπλασιασμό του προστίμου και αφαίρεση πινακίδων αυτοκινήτων για όσους επιχειρήσουν να μεταβούν στα εξοχικά τους και εκτός νομού μονίμου διαμονής, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

“Από τις 6 σήμερα το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.”

Αντίστοιχα ο υφυπουργός ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς την αναφερόμενη βάση της Ε1 δήλωσης μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Εξαιρούνται αποκλειστικά, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους εφόσον μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους, παρουσιάζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Σε ό,τι αφορά το Άγιον Φως, είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον.

Σ. Τσιόδρας: 52 νέα κρούσματα – όχι στη χρήση μασκών

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 52 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.884. Επίσης είπε ότι 84 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 83 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσιόδρας στο θέμα της χρήσης μασκών και επικαλούμενος γνωμοδοτήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητες για το ευρύ κοινό, διότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αντί να κάνουν καλό.

Ο καθηγητής αναφερόταν σε χρήση μασκών κατά την κίνηση ή παραμονή των ανθρώπων εκτός σπιτιού, σε ανοικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείει κατηγορηματικά τις περιπτώσεις, όπου συναθροίζονται πολλά άτομα σε κλειστά σημεία.