Παράγοντες, ειδικοί και καθηγητές περιγράφουν τους κινδύνους μετάδοσης νοσημάτων στη Θεσσαλία, που ήδη εκδηλώνονται με γαστρεντερίτιδες, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι κινείται σε τρεις άξονες η επιχείρηση για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία.

Όπως είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη ο πρώτος άξονας είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.
Αγαπηδάκη για κρούσματα γαστρεντερίτιδας και κουνούπια

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Προφύλαξη από τα κουνούπια

Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για το λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.

Τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για το σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από τη νεκρά ζώα η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Ωστόσο τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.

Αναφορικά με την βοήθεια στους κατοίκους, η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι συγκεντρώνεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αποστέλλεται στα χωριά ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων.

Ποιες ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν

Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Όσον αφορά τα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ανακοίνωσε σήμερα η κ. Αγαπηδάκη, δήλωσε: «Δεν γνωρίζω αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή, γιατί οι γαστρεντερίτιδες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν».

Μάλιστα, τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο πόσιμο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης, όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η χρήση για πλύσιμο των δοντιών κ.λπ.

Μαγιορκίνης: Φόβοι για ηπατίτιδες και άλλες ασθένειες

Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο, οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.

Ο καθηγητής συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα.

Αθηνά Λινού για λεπτοσπείρωση, τύφος, ηπατίτιδα Α, ελονοσία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών από τα μολυσμένα νερά στη Θεσσαλία κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού που κατάγεται από την περιοχή.

«Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το νερό που είτε πίνουν είτε έρχονται άμεσα σε επαφή μέχρι την αποξήρανση. Στην υπάρχουσα κατάσταση τα νερά του δικτύου έρχονται σε επαφή με λύματα γιατί έχει πλημμυρίσει και το δίκτυο αποχέτευσης Παράλληλα, το νερό έρχεται σε επαφή με πετρέλαια, χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και έχουμε συνέπειες από νεκρά ή ζωντανά ζώα, όπως τρωκτικά κ.α. , ενώ και τα κουνούπια αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στην περιοχή λόγω του νερού», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο αυτό, της μόλυνσης του νερού αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα θα μπορούσαν, όπως λέει, να εκδηλωθούν σε πρώτη φάση ασθένειες όπως λεπτοσπείρωση, τύφος, ηπατίτιδα Α, ελονοσία κ.α.

«Φοβάμαι ότι ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι διασώστες έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το πως θα προστατέψουν τον εαυτό τους αλλά ούτε και οι λειτουργοί υγείας πρώτης γραμμής έχουν εκπαιδευτεί ή τους έχει δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν. Γιατί οι περισσότεροι γιατροί, νεότεροι και παλαιότεροι, δεν έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα νοσήματα γιατί δεν υπήρχαν. Είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους εκεί αλλά πρέπει να ελέγξουμε τα άμεσα μεταδοτικά νοσήματα», αναφέρει η Αθηνά Λινού.

Καλά είναι  να βράζουν το νερό και σε περίπτωση που έχουν ανοιχτά τραύματα να μην έρχονται σε επαφή με το μολυσμένο νερό.

«Υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα πάει κάποιος σπίτι του και πως θα διαχειριστεί την καθαριότητα του σπιτιού του. Πρώτον, χρησιμοποιούμε αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, αδιάβροχα γάντια, μάσκα προσώπου και γυαλιά. Σ’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί η πολιτεία μαζί με τις άλλες παροχές που δίνονται στους πολίτες και να τους ενημερώσει. Πρέπει να έχουμε μάσκες και γυαλιά για να μην φτάσουν στα μάτια μολυσμένες σταγόνες απ’ αυτά τα νερά», καταλήγει.