Σε απεργία κατέρχονται σήμερα, Παρασκευή, οι οδοντίατροι σε ολόκληρη την χώρα, όπως αναφέρει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καλώντας τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Σκοπός της κινητοποίησης αυτής, είναι η διεκδίκηση και επίλυση κυρίαρχων θεσμικών αιτημάτων που αφορούν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα του υγειονομικού κλάδου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους διεκδικούν:

1) Την ακύρωση της ισοπέδωσης των συντάξεων των υγειονομικών και την εξίσωσή τους με αυτές των άλλων επιστημόνων. Όπως καταγγέλλουν, οι συνταξιούχοι υγειονομικοί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λαμβάνοντας συντάξεις 800 ευρώ μικτά ύστερα από 40 χρόνια εργασίας.

2) Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές επαγγελματίες μητέρες Υγειονομικούς. Λαμβάνουν 200 ευρώ τον μήνα, για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας και ζητούν άμεση αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στο ύψος του κατώτερου μισθού, δηλ. στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών.

3) Την ικανοποίηση σειράς θεσμικών αιτημάτων, που αποσκοπούν στην εργασιακή στήριξη, προστασία και ελάφρυνση των συνθηκών άσκησης του λειτουργήματος των Υγειονομικών, με πρωτεύον αίτημα την άρση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για φέτος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης ανέφερε σχετικά: «Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τον κλάδο των υγειονομικών ο οποίος στην περίοδο της πανδημίας στήριξε και ενδυνάμωσε το Σύστημα Υγείας. Τα αιτήματα αυτά μας έχουν διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη και έχουν αποτυπωθεί στην από 22-11-2022 επίσημη Ανακοίνωση των Προέδρων όλων των Υγειονομικών Συλλόγων, δίχως καμιά ανταπόκριση».

Η Γενική Γραμματέας της Ε.Ο.Ο. κυρία Μαρία Μενενάκου αναφερόμενη στα αιτήματα του κλάδου χαρακτηρίζει «άδικη την αντιμετώπιση των νέων μητέρων Οδοντιάτρων που οδηγεί σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας. Ζητούμε ξεκάθαρη αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες», είπε.