Σε απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, συνδικάτα και εργατικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη Θεσσαλονίκη εργατικά σωματεία καλούν σε στάση εργασίας από τις 11 π.μ. ως τις 3 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. ως τις 9 μ.μ. Καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 12 μ. στο Άγ. Βενιζέλου και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο ίδιο μέρος.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη για πέντε ώρες – Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί

Με πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στην  24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρινίζεται, η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως και τις 16.00.

Επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) συμμετέχει στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023.

Κλειστά τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη μετά τις 11.30

Κλειστά θα είναι σήμερα από τις 11:30 έως τις 14:30 τα φαρμακεία της πόλης  λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη πένθους για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

  • Στις 10.30, στην Καμάρα, η ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, καλεί σε συγκέντρωση – πορεία για το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάρρευση του ΟΣΕ.
  • Στις 11.00, επίσης στην Καμάρα, η ” ανοιχτή συνέλευση για το κρατικό / καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη” και η ”Αναρχική πολιτική οργάνωση” καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Στις 12.00, στο άγαλμα Βενιζέλου, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η ΕΔΟΘ, η ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα, καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση  με αφορμή τον άδικο θάνατο 57 συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Τη συγκέντρωση στηρίζει, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η ΟΚΔΕ, το ΠΑΜΕ,  η αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμού,  εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, η ΕΛΜΕ και οι μαθητές με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης,  σωματεία και φορείς.
  • Στις 13.00, επίσης στο άγαλμα Βενιζέλου, η κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη συμμετέχει στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην Κυβέρνηση και το σύστημά της.
  • Στις 18.00, στην Καμάρα, οι ”Ελεύθερες γυναίκες” η”Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere” η ”Αντιεξουσιαστική κίνηση Θεσσαλονίκης”, ο ”Ελεύθερος κοινωνικός χώρος σχολείο”, οι ”Witches Fight Back”, oμάδες ενάντια στην πατριαρχία – Αναρχικές Πολιτικές Οργανώσεις   καλούν σε συγκέντρωση και πορεία κατά της πατριαρχίας, στηρίζοντας την ισότητα και την ελευθερία.
  • Στις 19.00, στο άγαλμα Βενιζέλου  η ΕΔΟΘ, το ΕΚΘ και τα συνδικάτα διοργανώνουν  παλλαϊκό συλλαλητήριο, συμμετέχοντας στους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη και απαιτώντας να μπει τέλος στις καταστροφικές πολιτικές και να αποδοθούν οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα.

24ωρη απεργία στα λιμάνια από την ΠΝΟ

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, κήρυξε 24ωρη Παν-Πειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που αρχίζει την ώρα 00:01 της Τετάρτης, 8 Μαρτίου 2023 και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Ταυτόχρονα, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί, για τις 12:30, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) προκήρυξε 24ωρη απεργία σήμερα, 8 Μαρτίου και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις και, συγκεκριμένα, στις 13:00, στην Πλατεία Συντάγματος

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ), με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ κρίνει αναγκαία την άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, «έτσι ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12:30.

Βασική διεκδίκηση του ΠΑΜΕ είναι να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, αγωνίζεται «για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα».

 Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Στην σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι συρμοί του Μετρό ( Γραμμή 2&3) θα κυκλοφορούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.