Χωρίς ταξί θα μείνουν αύριο Τετάρτη (22/11) η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Αττική, καθώς σύμφωνα με ανακοινώσεις των σωματείων τους ιδιοκτήτες και οδηγοί θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕΙΑΤΑ, αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το Σωματείο Ταξί Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θέλει να φέρει η κυβέρνηση και επιβαρύνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Η απεργία ξεκινάει στις 5 το πρωί της Τετάρτης και θα κρατήσει έως τις 5 το πρωί της Πέμπτης. Ταξί επιφυλακής θα υπάρχουν μόνο για έκτακτες περιπτώσεις μέσα από τα τρία ραδιοταξί της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου το Σωματείο ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 24ώρη Πανελλαδική απεργία που ανακοίνωσε  η ΠΟΕΙΑΤΑ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η απεργία ξεκινάει στης 05:00 το πρωί της Τετάρτης έως της 05:00 το πρωί της Πέμπτης.

Την Τετάρτη στις 09:30 όλα τα ταξί θα συγκεντρωθούν στην οδό Μιχαήλ Ψελλού και θα ακολουθήσει πορεία με τα ΤΑΞΙ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα κοινό και με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης.

Η παρουσία όλων των συναδέλφων κρίνεται απαραίτητη!!!

ΤΑΞΙ επιφυλακής για έκτακτες περιπτώσεις θα υπάρχουν ΜΟΝΟ μέσα από τα τρία ραδιοταξί της Θεσσαλονίκης.(TAXIWAY, MERCEDES, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.)

Επίσης θα υπάρχουν αυτοκίνητα περιφρούρησης ενημέρωσης και επιφυλακής πολύ ΑΥΣΤΗΡΗ σε όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ!!!

Και η Αττική χωρίς ταξί

Χωρίς ταξί θα μείνει η Αττική την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η απεργία των ταξί είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης και να ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

«Tην Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ο κλάδος μας συμμετέχει στην ομοβροντία αντιδράσεων από φορείς και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο. Κανένα ταξί στους δρόμους», αναφέρει το ΣΑΤΑ και καλεί σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα στα γραφεία του στις 09:30.

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ για την απεργία στα ταξί

«Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ο κλάδος μας συμμετέχει στην ομοβροντία αντιδράσεων από φορείς και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο. Κανένα ταξί στους δρόμους!

Η εργαλειοθήκη Χατζηδάκη είναι αστείρευτη σε αντικοινωνικά και “δολοφονικά” μέτρα. Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τους οδηγεί με “χατζηδάκεια ακρίβεια” στον εργασιακό θάνατο.

Στις 22 Ιουνίου 2023 σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καμία νέα αύξηση φόρων και αύξηση στο αφορολόγητο όριο. Αυτά προεκλογικά…

Πέντε μήνες αργότερα το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει με το νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”, αποκλειστικά για τις ατομικές επιχειρήσεις και όχι για όσους επιχειρούν μέσω νομικών προσώπων ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος.

Τι φόρο θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ταξί

Πώς υπολογίζεται αυτό το κέρδος; Με βάση τις μικτές αποδοχές του κατώτατου μισθού δηλαδή 780,00€ επί 14 μήνες και προσαύξηση 10% για κάθε κλεισμένη τριετία, με όριο τις τρεις τριετίες:

Άνευ τριετίας: 10.920 ευρώ
Μία τριετία: 12.012 ευρώ
Δύο τριετίες: 13.104 ευρώ
Τρεις τριετίες: 14.196 ευρώ»

Για να γίνει «κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής που σχεδίασε “ο μεταρρυθμιστής της συμφοράς”», οι αυτοκινητιστές αναφέρουν και παράδειγμα: «Οδηγός ιδιοκτήτης ταξί με έναρξη εργασιών το 2012 και ακαθάριστα ετήσια έσοδα 45.000 ευρώ. Ας θεωρήσουμε ότι ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών των οδηγών ταξί είναι στα 24.000 ευρώ.

Τι φόρο πλήρωνε μέχρι τώρα

Από τα 45.000, τα 36.000 αφορούν δαπάνες.
Φορολογητέα κέρδη βάσει λογιστικού προσδιορισμού :9.000€
Φόρος εισοδήματος: 810 €
Προκαταβολή επόμενης χρήσης (55%): 445,5 €
Τέλος επιτηδεύματος: 650 €
Σύνολο καταβλητέου φόρου: 1.905,5 €

Τι φόρο θα πληρώσει τώρα

Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος (3τιετίας): 14.196 €
Προσαύξηση 70% λόγω υπέρβασης του Μ.Ο. του ΚΑΔ: 9.973,2 €
Τελικό ελάχιστον τεκμαιρόμενο κέρδος: 24,133,2 €
Φόρος εισοδήματος: 4.257,3 €
Προκαταβολή επόμενης χρήσης (55%): 2.341,52 €
Τέλος επιτηδεύματος: 487,5 €
Σύνολο καταβλητέου φόρου: 7.086,32 €

Αυτός ο νέος κεφαλικός φόρος καταργεί κάθε έννοια φορολογικού δικαίου. Την ίδια στιγμή τα φερέφωνα της κυβέρνησης στοχοποιούν ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενεργοποιώντας – όπως κάνουν για όλα τα αντι-κοινωνικά μέτρα – μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού.

Είναι φοροληστεία και σχέδιο αφανισμού. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, τώρα θα θερίσει θύελλες».

Τι ζητούν οι αυτοκινητστές ταξί

Οι αυτοκινητιστές των ταξί απορρίπτουν «κάθε λέξη από το νομοσχέδιο της ντροπής που γυρίζει το φορολογικό σύστημα στην εποχή της Τουρκοκρατίας» και ζητούν:

«Να αποσυρθεί άμεσα το φορολογικό νομοσχέδιο.
Να ζητήσει συγγνώμη το υπουργείο Οικονομικών για τη στοχοποίηση 750.000 εργαζομένων.
Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ.
Δίκαια αμοιβή για την εργασία τους.
Φορολογική δικαιοσύνη».