«Είναι πολιτική απόφαση να προτάξουμε τη Θεσσαλία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Συναντήθηκε με πολίτες που δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία “Daniel” και συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση της περιοχής, το οποίο προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισ. ευρώ.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής των διοδίων από Πελασγία Φθιώτιδας έως τον σταθμό Κλειδί Ημαθίας κατά 17% από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2025.

Ο κ. Μητοτάκης εξήγησε ότι « προέκυψε ένα όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Μαλιακός – Κλειδί επειδή πέσανε τα επιτόκια. Το λέω με πολύ απλό, με πολύ απλά λόγια.
Βρεθήκαμε με ένα όφελος 16 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Σκεφτήκαμε λοιπόν τι θα κάνουμε τα χρήματα αυτά. Ένας τρόπος θα ήταν να τα ρίξουμε στον κρατικό προϋπολογισμό ως έκτακτα έσοδα.

»Αποφασίσαμε όμως με τον υπουργό Υποδομών ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην τοπική κοινωνία και τι σημαίνει να τα επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία; Σημαίνει ότι από την 1η Οκτωβρίου έως τα τέλη του 2025 θα μειώσουμε τα διόδια, από τον σταθμό της Πελασγίας μέχρι το σταθμό στο Κλειδί, περίπου 17% για τα αυτοκίνητα, με ένα συνολικό όφελος από 2,8 έως 3 ευρώ για όλη αυτήν τη διαδρομή».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα έργα και τις πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έργα που αφορούν την διαχείρηση των υδάτων. Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων που αφορούν τα φράγματα, αλλά και έργα ορεινής υδρονομίας, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του “Daniel”.

Περισσότερα φράγματα όλων των μεγεθών

Επίσης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα όλων των μεγεθών», για να τονίσει πως «το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό». «Μπορεί να είναι αρδευτικά, υδροηλεκτρικά, και σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα για να διαχειριζόμαστε το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο αυτά τα έργα έχουν τεράστια σημασία», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά, αλλά και μακράς υλοποίησης για να σημειώσει πως πως «τα έργα αυτά έχουν μια ιδιαιτερότητα. « Πολλές φορές άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει. Το λέω αυτό γιατί έχω πλήρη συναίσθηση διότι ότι και εμείς έχουμε εγκαινιάσει έργα που σχεδιάστηκαν από άλλους, αλλά υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Αλλά θέλω να κρατήσετε αυτή την συνάντηση ως μια παρακαταθήκη λογοδοσίας του πολιτικού συστήματος, απέναντι στην Θεσσαλία και ως υποχρέωση μας να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όπως αυτή του Ντάνιελ».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία ότι πρέπει να θωρακιστεί η Θεσσαλία, ώστε η να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαχείριση των υδάτων, τονίζοντας πως χρειάζονται έργα που θα διασφαλίσουν να μην υπάρξει σπατάλη των υδάτινων πόρων. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να σπαταλάμε το νερό. Είναι νερό που χάνεται, σε μια εποχή που ξέρουμε ότι θα έχουμε λιγότερο νερό και θα πρέπει να το προστατεύσουμε», σημείωσε.

Έναν χρόνο μετά από τη μεγάλη καταστροφή έχουν γίνει πολλά πράγματα και θα γίνουν και άλλα τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εργαστήκαμε και εργαστήκατε πάρα πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρώτα να ανατάξουμε έστω και προσωρινά τις μεγάλες, τις πρωτοφανείς ζημιές που έγιναν, αλλά ταυτόχρονα να εργαστούμε και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις σε βάθος χρόνου, που θα μας επιτρέψουν με αρκετή βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έργα και ενέργειες σε τρία επίπεδα

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης : «Είχαμε την ευκαιρία πριν και θα προσπαθήσω να συνοψίσω λίγο αυτά τα οποία είπαμε να μιλήσουμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, τα έργα τα οποία διεξάγει η Περιφέρεια. Προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις που αφορούν χειμάρρους, ρέματα, αναχώματα.

Έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα οποία δρομολογούνται με μια γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προς την Περιφέρεια. Πάντα καθ υπόδειξη – ανοίγω μια παρένθεση – των ειδικών και της εταιρείας στην οποία προΐσταται ο Μίλτος Γκουζούρης, τον οποίον τον γνωρίζετε πια καλά, διότι έχει κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι του. Γιατί κρίνω τόσο σημαντική αυτήν την επιστημονική υποστήριξη; Γιατί έχω ακούσει και διάφορα σχόλια κριτικής κακοπροαίρετα για τους δήθεν Ολλανδούς, οι οποίοι έρχονται να μας υποδείξουν. Ο Μίλτος μόνο Ολλανδός δεν είναι όπως έχετε διαπιστώσει.

Αναλυτικοί πίνακες:

.-Παρουσίαση-HVA-Έργα-μετά-τον-Daniel-02092024.cleaned-1Λήψη

»Χρειαζόμαστε βαριά τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη από εταιρείες και από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και οι οποίοι συνεργάζονται απόλυτα και θέλω να το τονίσω αυτό με τους δικούς μας επιστήμονες και με την Περιφέρεια, διότι όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, δεν είναι έργα τα οποία τα σχεδιάσαμε σε κάποιο γραφείο.

Αναλυτικοί πίνακες:

3.-Εργα_Περιφέρεια_ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.cleaned-1Λήψη

»Είναι έργα τα οποία συζητήθηκαν στο πεδίο με εκτεταμένες επισκέψεις και τα οποία βρίσκουν απολύτως σύμφωνη και την Περιφέρεια και τους ειδικούς τους οποίους έχουμε εδώ. Άρα τα πρώτα έργα παρέμβασης, εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία δρομολογεί η Περιφέρεια, ήδη τα βλέπετε στο πεδίο, θα εκδηλώνονται και μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι έργα τα οποία πολλά χρόνιζαν. Ενδεχομένως κάποια να μην είχαν γίνει και ποτέ.

Τα έργα άμεσης προστασίας

»Και είναι τα έργα της άμεσης προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό, γιατί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, είναι τα έργα για τα οποία μας μίλησε ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Είναι έργα τα οποία μπορεί να μην τα δούμε ποτέ γιατί γίνονται πάνω στα βουνά.

»Πολλά, μικρά έργα[…] Έργα τα οποία έχουν δύο βασικούς σκοπούς: να συγκρατήσουν το νερό και να καθυστερήσουν την ορμή του νερού, καθώς αυτό θα έρχεται από τα βουνά προς τα πεδινά. Από τα βουνά έρχονται τα νερά πρωτίστως, το ξέρουμε πολύ καλά και τα έργα αυτά, τα οποία μας τα έχουν υποδείξει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, είναι έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα.

Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχουν πάρα πάρα πολύ μεγάλο όφελος. Δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα, αλλά έχουν ένα πολύ μεγάλο όφελος και είναι τα πρώτα έργα τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «θα είμαστε διαρκώς εδώ και νομίζω ότι έχουν αποδείξει και οι υπουργοί μας. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορούν να το πιστοποιήσουν και οι δήμαρχοι και η τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν τα κάνουμε για την επικοινωνία. Τα κάνουμε γιατί πραγματικά υπάρχει πάρα πάρα πολλή δουλειά να γίνει. Έχουμε βάλει κάποιες βάσεις, ξέρουμε πού είναι τα προβλήματα, έχουμε πολλές πληγές ακόμα να να θεραπεύσουμε. Πάντα μπορεί να προκύπτουν και απρόοπτα, τα οποία πρέπει να τα διαχειριζόμαστε. Αλλά ας κρατήσουμε για τους εαυτούς μας μια συγκρατημένη αισιοδοξία».