“Λεφούσια” στις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων με εικόνες συνωστισμού έξω από καταστήματα και εμπορικά κέντρα, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό για μια νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού ως τρίτο κύμα.

Οι εικόνες έδειχναν εκατοντάδες ανθρώπους σε κεντρικούς δρόμους να κάνουν βόλτες, όπως και δεκάδες άλλους να περιμένουν σε ουρές έξω από καταστήματα για να μπουν μέσα και να ψωνίσουν.

Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, αλλά οι αποστάσεις ήταν αδύνατον να τηρηθούν. Και αυτές οι εικόνες λόγω των εκπτώσεων αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Κυριακή που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, αλλά και τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε υπάρχει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις καθώς θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυξημένα όρια επιβατών για τα αυτοκίνητα και τα ταξί.

Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους ειδικούς με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει ήδη τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.

Επίσης αποτελεί ρίσκο και η επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου με άγνωστες επιπτώσεις στη διασπορά του κορωνοϊου.

Άλλα δύο “”μέτωπα”, το πρώτο αφορά στον μεταλλαγμένο και πιο μεταδοτικό κορωνοϊό και το δεύτερο από την έκρηξη των κρουσμάτων στη δυτική Αττική εντέινουν τις ανησυχίες των ειδικών που θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να διαχειριστούν το μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία από την 1η Φεβρουαρίου.

Ανησυχία για 27 μεταλλαγμένα κρούσματα

Ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την παραλλαγή του ιού στη χώρα μας σε 27.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς το νέο αυτό κρούσμα εντοπίστηκε στην κοινότητα και είναι «ορφανό» δηλαδή το άτομο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι “κόκκινες” περιοχές της Αττικής

Σε αρνητικούς πόλους για την πορεία της πανδημίας μπορούν να εξελιχθούν οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, με κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους πλέον πολυπληθείς δήμους της χώρας. Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων που βλέπουν τις μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα να υποχωρούν, όχι όμως και στο λεκανοπέδιο.

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής αποτελούν τις τελευταίες ημέρες μόνιμο πονοκέφαλο των λοιμωξιολόγων, καθώς Ασπρόπυργος και Αχαρνές βρίσκονται κοντά στα δυτικά προάστια, με κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους πλέον πολυπληθείς δήμους της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα στη Δυτική Αθήνα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το Μενίδι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κλοιό αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα αυξάνονται, με τα ενεργά να φτάνουν τα 175. Μάλιστα, ήδη 13 τμήματα δημοτικών σχολείων στην περιοχή έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, όπως και ένα νηπιαγωγείο.