Αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων και οργή στον κόσμο της αριστεράς προκαλεί η  απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να βάλει «λουκέτο» στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας “Αυγή”.

Οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις, τόσο στην εφημερίδα όσο και στο site της Αυγής από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου.

Μετά την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «Αυγή» αλλά και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασταλεί η έκδοση του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας, οι εργαζόμενοι απαντούν με κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» κάνουν λόγο για «ιστορικό και πολιτικό ατόπημα» με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και ζητούν συνάντηση με Κασσελάκη.

Τη δυσάρεστη ανακοίνωση μετέφερε στους εργαζόμενους της εφημερίδας το μεσημέρι της Τρίτης (25/6) ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης. Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε έκτακτη γενική συνέλευση, παρουσία της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου και εκπροσώπων της ΠΟΕΣΥ.

Αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία τόσο στην εφημερίδα όσο και στο site της Αυγής από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου.

Γιατί μπήκε «λουκέτο» στην «Αυγή»

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα βγει ούτε το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, που -όπως έγινε γνωστό- θα συνεχίσει κανονικά μαζί με την ιστοσελίδα.

Η αναστολή κυκλοφορίας του κυριακάτικου φύλλου της «Αυγής» αποφασίστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάνοντας λόγο για μια πολιτική απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από το Εκτελεστικό Γραφείο.

Στην ανακοίνωση το Δ.Σ. της Αυγής αναφέρει: «Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας».

Συγκεκριμένα, στους εργαζομένους της Αυγής ανακοινώθηκε ότι η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας αναστέλλεται, αρχής γενομένης από χθες Τρίτη (25/6), που σημαίνει ότι από σήμερα Τετάρτη (26/6) δεν θα κυκλοφορήσει.

Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για το «λουκέτο» στην «Αυγή»

Η ΕΣΗΕΑ «διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

«Αυτός ο ξαφνικός θάνατος αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων, και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν», αναφέρει το σωματείο των δημοσιογράφων.

Τέλος, σημειώνει πως «η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην ενημέρωση», ενώ ζητάει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους» και, παράλληλα, δηλώνει ότι «θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

Ένας από τους τελευταίους διευθυντές της «Αυγής» ανήρτησε στα social media το πρωτοσέλιδο που επρόκειτο να κυκλοφορήσει μετά την είδηση για το κλείσιμο της εφημερίδας.

Σε σκίτσο που εμπεριέχεται στο τελευταίο πρωτοσέλιδο, φαίνεται ένας άνθρωπος να κόβει το κλαδί στο οποίο στέκεται και από πάνω γράφει «Αριστερά χωρίς φωνή». Στα δεξιά υπάρχει η ανακοίνωση των εργαζομένων του ιστορικού εντύπου.

Στο μεταξύ, φαίνεται να μην υπάρχει καμία δέσμευση της ιδιοκτησίας της εφημερίδας όσον αφορά τις μη απολύσεις, ενώ θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν εργαζόμενοι στο site και στο κυριακάτικο φύλλο.

Ο πρώην διευθυντής της «Αυγής», Άγγελος Τσέκερης, δημοσιοποίησε μέσω Facebook το τελευταίο, εύγλωττο, πρωτοσέλιδο.

Η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων της «Αυγής»

«Ξαφνικός θάνατος

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952 δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν ”ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ.

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς, είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06, με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης.

Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους να σταθούν αλληλέγγυοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

Η είδηση για το λουκέτο στην Αυγή έπεσε σαν βόμβα στην πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα». Η απόφαση Κασσελάκη να ανασταλεί η έκδοση του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγή», που κυκλοφορούσε από το 1952, ήρθε 24 ώρες μετά τις αποκαλύψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το «χάος» που παρέλαβε, προαναγγέλλοντας «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» των εξόδων.

Το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας δεν πέρασε απαρατήρητο από τους χρήστες του X (πρώην Twitter) όπου και έγινε πρώτο trend. Ορισμένοι έγραψαν ότι μόνον επί Χούντας είχε κλείσει, ενώ άλλοι θυμήθηκαν τις υπερβολές στα πρωτοσέλιδά της.