Την απόλυτη ικανοποίησή της εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τα έργα αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, που άλλαξαν σημαντικά την εικόνα του μνημείου του 4ου αιώνα π.Χ., λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αποτελεί από τις καλύτερες επεμβάσεις που έχουν γίνει σε αρχαία θέατρα».

Η υπουργός επισκέφθηκε το νησί προκειμένου να δει από κοντά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών που υλοποιήθηκαν στο αρχαίο θέατρο, το οποίο στο πλαίσιο της αποκατάστασής του ντύθηκε με το φημισμένο λευκό μάρμαρο που εξορύσσεται στα λατομεία του νησιού κι από το οποίο ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο.

«Ντύθηκε» με το λευκό μάρμαρο Θάσου

Το έργο της αναστήλωσης του μνημειακού αυτού θεάτρου ήταν ίσως ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Πανούση.

Στην πραγματικότητα, το κοίλο του θεάτρου σκάφτηκε εκ βάθρων προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές του παρελθόντος, να δοθεί λύση σε θέματα στατικότητας, να ολοκληρωθούν σημαντικές υποδομές που θα εξασφάλιζαν τη διάσωσή του κι εν τέλει θα συνέβαλαν στη σύγχρονη λειτουργία του ως χώρου που μπορεί να φιλοξενεί ξανά ποικίλες εκδηλώσεις.

Από τις πιο σημαντικές εργασίες που έγιναν ήταν η καταγραφή και ταυτοποίηση των αρχαίων μελών του θεάτρου, τα οποία επανατοποθετήθηκαν. Θραυσμένα αρχαία εδώλια συμπληρώθηκαν με χυτό υλικό κι όπου δεν υπήρχε αρχαίο υλικό τοποθετήθηκαν μέλη κατασκευασμένα από ολόλευκο μάρμαρο που εξορύσσεται στο νησί.

Να φιλοξενήσει δράσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων

«Το αρχαίο θέατρο της Θάσου», τόνισε η υπουργός, «είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο του νησιού αλλά της Βόρειας Ελλάδας. Το θέατρο αυτό έχει συνδεθεί από το 1950 με το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Με την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε όχι απλώς την εξέλιξη του έργου, η πρώτη φάση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς που έγινε».

Η υπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι «επειδή η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου έγινε με υποδειγματικό τρόπο συνηγορεί ότι μπορεί να συμμετέχει στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, με τον δήμο, τους διοργανωτές και το ΚΑΣ.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ακόμα ότι προς το τέλος του Καλοκαιριού και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου θα διοργανώσουν μία εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο, οπότε ο χώρος θα αποδοθεί κι επίσημα προς χρήση από την τοπική κοινωνία του νησιού.

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου ανήλθε στο ποσό των 3.500.000 ευρώ και η υπουργός ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ενέταξε το έργο στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου.

Δύσκολο και απαιτητικό έργο

Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, μαζί με την επιβλέπουσα του έργου Κωνσταντίνα Πανούση, ξενάγησαν την κ. Μενδώνη, τον δήμαρχο Θάσου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο αρχαίο θέατρο και τους ενημέρωσαν αναλυτικά για όλες απαιτητικές εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο νησί δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εκτέλεση των εργασιών. Χαρακτηριστική είναι, μάλιστα, η περίπτωση του έργου της βελτίωσης του λιθόκτιστου βαθμιδωτού μονοπατιού που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο.

Στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, ωστόσο ο μοναδικός ανάδοχος παραιτήθηκε στη συνέχεια γιατί δεν κατόρθωσε να βρει χτίστες!

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της αρχαίας πόλης. Είναι κατασκευασμένο σε μία φυσική κοιλότητα του λόφου στην περιοχή του Λιμένα και ένα τμήμα του εδράζεται στην παρειά του τείχους.[