Τείνει πλέον να γίνει θεσμός

…………………………………………………..

Από την προσφορά του Καλάμου,

στην ευγνωμοσύνη του Μεσολογγίου

Χωρίς να σχετίζεται με τους εορτασμούς που πραγματοποιούνται ανά την χώρα για τα διακόσια χρόνια της ελληνικής επαναστάσεως αλλά καθαρά από ενσυνείδητη διάθεση, η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου για τρίτη χρονιά φέτος ευχαρίστησαν τον Κάλαμο με μια σειρά εκδηλώσεων τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους κατοίκους του μικρού νησιού του Ιονίου για την φιλοξενία που παρείχαν σε χιλιάδες Μεσολογγίτες και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών και της Εξόδου.

Οι εκδηλώσεις, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πάμπολλων φίλων της ιστορίας που έφτασαν πρωτίστως από το Μεσολόγγι, την Λευκάδα, τον Μύτικα, τη Βόνιτσα και τον Αστακό για να τις παρακολουθήσουν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων όπου οι συνδιοργανωτές πολιτιστικοί φορείς έχουν αναγείρει, δια χειρός του εικαστικού επιμελητή της «Διεξόδου» Βαγγέλη Ρόμπολα, περικαλλές μνημείο.

Αφού ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου Μάκης Κοτσίρης εξήγησε το σκεπτικό της διοργάνωσης της εκδήλωσης, πρώτος έλαβε τον λόγο ο οικοδεσπότης δήμαρχος Λευκάδος Χαράλαμπος Καλός για να ακολουθήσει ο πρωτοσύγγελος – αρχιμανδρίτης Σπ. Μπούρης που διάβασε το μήνυμα του εκτάκτως απουσιάζοντος μητροπολίτη κ. Θεοφίλου.

Ακολούθησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, ο βουλευτής Θανάσης Καβαδάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ροντογιάννης, ο αντιδήμαρχος Καλάμου Παναγιώτης Γιανιώτης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδος Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και των χαιρετισμών έγιναν καταθέσεις στεφάνων με πρώτο τον δήμαρχο της Ιερής Πόλης και ακολούθησαν όλοι οι προαναφερθέντες, η πρόεδρος της Κοινότητας Καλάμου Παναγιώτα Γραψοπούλου, η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή και τελευταίοι, τιμητικά, ο πρόεδρος του ΝΟΜ Μάκης Κοτσίρης και ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου με συναυλία κλασσικής μουσικής που απέδωσε μικρό σύνολο πνευστών του μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Μανωλάτου.

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ

Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ». Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της «Διεξόδου» και του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου σε σενάριο Ακακίας Κορδόση, βιντεολήψεις Κώστα Σοκόλα και μοντάζ Νίκου Σιάμου.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΟΜ Νίκος Χαντζής παρουσίασε το ιστορικό των γεγονότων της περιόδου 1822 – 1829 που σχετίζονταν με τον Κάλαμο και το Μεσολόγγι και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συγκινητική θεατρική παράσταση «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΚΑΛΑΜΟΣ. Πορεία Αρετής» που έγραψε η Δέσποινα Κανελλή και πρωταγωνίστησε η Ζωζώ Στέλιου και οι νεαροί Νικόλας Χολέβας και Πολυτίμη Κατσαγάννη.

Τις παρουσιάσεις των ομιλητών και πρωταγωνιστών των δρώμενων έκανε, για άλλη μια χρονιά, η επιμελήτρια της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα.