ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ματαιώσεις των μαθητικών παρελάσεων ανακοινώθηκαν σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, αλλά μόνο στη Θεσσαλονίκη το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών αποδίδει την ματαίωση στο εθνικό πένθος λόγω του θανάτου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Η στάση αυτή του υπουργείου σε συνδυασμό με τις επαμφοτερίζουσες δηλώσεις επιστημόνων αφ ενός και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αφ ετέρου προκαλούν ποικίλα σχόλια σε εκπροσώπους φορέων και πολίτες, που επισημαίνουν κυβερνητική σύγχυση.

Προφανώς η ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη συνδυάστηκε και ε την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά δεν το λένε για να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

Αντίστοιχα σχόλια γίνονται και για την επιμονή των υπουργών στην πραγματοποίηση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, με τους επιστήμονες να απευθύνουν εκκλήσεις για χρήση μάσκας από όλους.

Ματαίωση σε όλη την Θεσσαλία

Τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η απόφαση ελήφθη λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες. 

Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Μόνο στρατιωτικές  σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα διεξαχθούν οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ), Χρήστος Μέτιος.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων», αναφέρεται στη σχετική απόφαση που καταλήγει με την επισήμανση ότι «κατά τα λοιπά ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί». (Φωτό αρχείου)