“Όσο τα κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπο να ελέγξουν τις πολυεθνικές εταιρίες τόσο οι πολυεθνικές εταιρίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από αυτό  τον έλεγχο”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι τιμές.

Συγκεκριμένα, απαντώντας για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: 

«Για το εάν θα συνεχιστεί η όχι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» είναι απόφαση του κυρίου Σκρέκα. Προσωπικά, πιστεύω ότι το μέτρο με το μείον 5% φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει. Απ’ ότι είδα σε μια ανακοίνωση, 233 προϊόντα έχουν ήδη βάλει ταμπελάκι μείον 5% για 6 μήνες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, η Ελλάδα είναι σταθερά στις πέντε χαμηλότερες θέσεις, δεν έχουμε δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις με άλλους. Για να καταλάβετε, η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο που ανακοινώθηκε 9,8% αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και η Ουγγαρία που είναι η πρώτη χώρα έχει 33%.

Η Ελλάδα είναι χαμηλά. Όταν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία ήμασταν στη δεύτερη χαμηλότερη θέση σε όλη την Ευρώπη, τώρα είμαστε στην τρίτη χαμηλότερη. Δεν είμαστε σπουδαία, έχουμε ανέβει όμως μία θέση, δηλαδή και συγκριτικά με τους άλλους πάμε λίγο καλύτερα. Αν το δείτε συγκυριακά μήνα-μήνα μπορεί κάπου να αυξάνεται κάπου να μειώνεται, συνολικά είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση. Ξαναλέω λοιπόν τώρα οι δείκτες λένε ότι όπου και να το μετρήσεις, από όποια πλευρά κι αν το μετρήσεις, η οικονομία πάει καλύτερα».

Η μάχη με τις πολυεθνικές εταιρίες

 Για τη διαφορά τιμολόγησης των ιδίων προϊόντων ανά χώρα ο υπουργός ανέφερε:

«Ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφοράς τιμολόγησης των ιδίων προϊόντων ανά χώρα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στον κόσμο, από τις πολυεθνικές εταιρίες είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να φανταστεί κάποιος, διότι όσο τα κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπο να ελέγξουν τις πολυεθνικές εταιρίες τόσο οι πολυεθνικές εταιρίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από αυτό  τον έλεγχο.

Και επειδή οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν τεράστια δίκτυα πωλήσεων και διανομής γιατί πρακτικά πουλάνε σε όλο τον πλανήτη, οι δυνατότητές τους τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν των κρατών. Να φέρω ένα παράδειγμα: εγώ είχα προσπαθήσει τότε να πάρω στοιχεία από μια συγκεκριμένη εταιρία που μετράει ακριβώς τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιριών ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορούμε να συγκρίνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η απάντηση της εταιρίας ήταν ότι “δεσμευόμαστε από όρους εχεμύθειας, δεν υπάρχει περίπτωση να σας τα δώσουμε ούτε με εισαγγελική παραγγελία”. Και μάλιστα είχε την έδρα της στο Λουξεμβούργο».