Μετά τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 2 εκ. ευρώ, που επιβλήθηκαν σε δύο πολυεθνικές, άλλοι πέντε πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ελέγχονται ήδη από τη ΔΙΜΕΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία που αποτρέπει αθέμιτη κερδοφορία, τόνισε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις”, ο κ. Σκρέκας έστειλε αυστηρό μήνυμα πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς και η επιβολή προστίμων.

Από την είσπραξη μέρους των προστίμων αυτών θα στηριχθούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να συνεπικουρούν το έργο πάταξης των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι καθημερινά ολοένα και περισσότερες εταιρείες γνωστοποιούν τιμοκαταλόγους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για μείωση τιμών 5% εξάμηνης διάρκειας.

Ο υπουργός ανέφερε ειδικότερα ότι δεν είναι μόνο οι δύο πολυεθνικές στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ελέγχονται από τη ΔΙΜΕΑ, για αθέμιτη κερδοφορία, αλλά ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλους πολυεθνικούς ομίλους με καταναλωτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά. Τμήμα δε των προστίμων, σημείωσε, θα κατευθυνθεί στις καταναλωτικές οργανώσεις προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να συνεπικουρούν το έργο της κυβέρνησης.

«Επιβάλλαμε το ανώτατο όριο προστίμου για αθέμιτη κερδοφορία, σε δύο πολυεθνικές εταιρείες. Ελέγχουμε και τις υπόλοιπες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα. Από τα πρόστιμα του καλοκαιριού, τα οποία επιβάλλαμε, είτε για παραπλανητικές εκπτώσεις είτε τώρα αυτά που επιβάλλαμε για αθέμιτη κερδοφορία, τμήμα αυτών των προστίμων θα το διαθέσουμε, για να στηρίξουμε τις οργανώσεις καταναλωτών, να μας βοηθήσουν και να συνεπικουρήσουν το έργο της κυβέρνησης μας, για να μειώσουμε τις τιμές στα ράφια και να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θέλουμε μεγάλες επιχειρήσεις να έρχονται και να επενδύουν, αλλά να τηρούν τον νόμο

Είναι αυτό το σημείο στο οποίο ο κ. Σκρέκας απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για απροθυμία λήψης δραστικών μέτρων, και τα κάλεσε να απαντήσουν αν γνωρίζουν μια, ακόμα, χώρα στην Ευρώπη να επέβαλε πρόστιμο σε εταιρεία για αθέμιτη κερδοσκοπία.

«Πείτε μου χώρα που ψήφισε νόμο. Εμείς θέλουμε οι επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες. Θέλουμε οι επαγγελματίες να βγάζουν χρήματα. Θέλουμε τα χρήματα αυτά να επανεπενδύονται. Θέλουμε μεγάλες επιχειρήσεις να έρχονται να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες. Το θέλουμε αυτό, και το πετυχαίνουμε σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε χρόνο ανακοινώνονται.

Η χώρα το 2022 είχε 57% αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, σε σχέση με το 2021, όταν στην Ευρώπη μόνο 1% αύξηση παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Άρα αποδεικνύουμε ότι εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στους επενδυτές», είπε ο κ. Σκρέκας και υπογράμμισε:

«Φυσικά και θέλουμε ξένες επενδύσεις και θέλουμε και εγχώριες επενδύσεις. Όμως πρέπει όλοι να τηρούν τον νόμο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που ψήφισε νόμο στη Βουλή και έβαλε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Το προσδιορίσαμε λέγοντας ότι σήμερα που έχουμε αυτή την κρίση, την πληθωριστική κρίση, δεν μπορεί το περιθώριο κέρδους, το ποσοστό κέρδους να είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια, η πληθωριστική κρίση. Είναι ένα έκτακτο μέτρο, αλήθεια είναι αυτό. Δεν είναι μόνιμο μέτρο. Όμως αυτός ο νόμος είναι που μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να επιβάλλουμε πρόστιμα».

Σκρέκας: Ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει με τα 500 προϊόντα με μείωση τιμών

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ζήτησε από τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές και αυτές το πράττουν.

«Το ζήτησε στη Γαλλία, ο Γάλλος Πρόεδρος, αρνήθηκαν οι εταιρείες. Το ζητάει, για τρεις μήνες σταθεροποίηση των τιμών, 500 προϊόντων, στην Ιταλία η Μελόνι, δεν ακολουθεί κανείς. Εμείς ελέγξαμε τις εταιρείες. Τους είπαμε, “έχετε δυνατότητα να μειώσετε τις τιμές στα ράφια. Και μάλιστα, αν το κάνετε αυτό, εμείς θα επιβραβεύσουμε τα προϊόντα και θα τοποθετήσουμε ειδικό ταμπελάκι”», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ότι σήμερα, που επισκέφθηκε ένα σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας, τον Σκλαβενίτη, έχουν τοποθετηθεί 100 καρτελάκια σε διάφορα προϊόντα. Όπως δε ανέφερε, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν γίνει γνωστοποιήσεως που ξεπερνούν τους 500 κωδικούς.

«Σήμερα, ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει, τουλάχιστον 500 προϊόντα να μειώσουν σταθερά, για τουλάχιστον 6 μήνες και για τουλάχιστον 5%, τις τιμές στα ράφια. Αυτή η μείωση είναι πάνω και πέρα από την έκπτωση του 1 συν 1 ή 2 συν 1. Σήμερα, που επισκέφθηκα το κατάστημα, είδα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ο οποίος είναι δύο συν ένα δώρα και έχει επιπλέον αυτού και μείωση 5% και λίγο παραπάνω.

Άρα αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης πιάνει τόπο. Ο καταναλωτής βλέπει στα καρτελάκια ποια προϊόντα έχουν μειώσει τις τιμές. Ποια άλλη χώρα το έχει κάνει αυτό; Καμία. Εμείς το σχεδιάσαμε, το εφαρμόσαμε και τώρα υλοποιείται και θα ξεπεράσουμε τους 500 κωδικούς», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προσέθεσε ότι κάθε μέρα προστρέχουν όλες οι εταιρείες και στέλνουν τιμοκαταλόγους μειωμένους.