Μέχρι το απόγευμα συνεχιζόταν η προμήθειά self test στα φαρμακεία, αφού νωρίτερα παρατηρήθηκε έλλειψη λόγω της υψηλής ζήτησης σε ολόκληρη την χώρα, αλλά κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να προκληθεί αγωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έγιναν ενέργειες ανεφοδιασμού από φαρμακαποθήκες και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας, καθώς έως και σήμερα Σάββατο οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να προμηθευτούν πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ εν όψει του ανοίγματος των σχολέιων την Δευτέρα.

Τα self test χορηγούνται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων (10 Ιανουαρίου – 21 Ιανουαρίου), όμως σε πολλά φαρμακεία παρατηρούνται ελλείψεις.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους, δηλαδή 3 στους 4 μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ήδη πάρει τα τεστ που τους αναλογούν.

Εντούτοις, λόγω της υψηλής ζήτησης και επειδή μεσολάβησε η αργία των Θεοφανείων σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες, αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
Τα φαρμακεία σήμερα -τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους- παραμένουν ανοιχτά έως τις 5:00 – 6:00 μ.μ. και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκατομμύριο τεστ και διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10 – 15/1) το self-test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Μίνα Γκάγκα:  Δεν λείπουν τα self test

Σχετικά με τα self test η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι δεν λείπουν και ότι υπάρχουν self test που μπορούν να δοθούν ενώ μέχρι χθες ήταν αδιάθετα 2 εκατομμύρια σε φαρμακαποθήκες: «Όποια φαρμακεία μας είπαν ότι τελείωσαν τα self test τους έγινε από την εφοδιαστική αλυσίδα νέα τροφοδότηση, δεν λείπουν τα self test, υπάρχουν».

ΚΙΝΑΛ: επιπολαιότητα και τα διαχειριστικά κενά

«Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα διαπιστώνεται έλλειψη των απαραίτητων δωρεάν self test σε πολλά φαρμακεία της χώρας, όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. Και προσθέτει:

«Η απουσία προγραμματισμού για την διάθεση του αναγκαίου αποθέματος και η εκ νέου ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, δείχνει για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα και τα διαχειριστικά κενά της δήθεν “επιτελικής” διακυβέρνησης της ΝΔ.»