Υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου η συμφωνία χρηματοδότησης σχετικά με το έργο της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κυριάκο Κακουρή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο.

Πρόκειται για εκσυγχρονισμό των υποδομών μεταφοράς ενέργειας με πράσινο και ψηφιακό πρόσημο, που θα ωφελήσει και τα νοικοκυριά.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Werner Hoyer και συζήτησαν για τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της σημαντικής, μακροχρόνιας συνεργασίας της Ελλάδας με την Τράπεζα αυτή.

Επίσης αναφέρθηκαν στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της, καθώς και στην ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο προσαρμογής.

Ποια τα οφέλη από τους “έξυπνους” μετρητές

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

Πρόκειται για έργο κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν, επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών.

Μητσοτάκης:Τα νοικοκυριά θα έχουν καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: Εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΤΕπ

“Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα για τη χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη για το πού θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον όσον αφορά στις πολιτικές μας για την κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση ότι τα συστήματα ηλεκτροδότησης είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά.

Τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρήματα – αυτό είναι το νόημα του έξυπνου μετρητή. Θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν, με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο”.

Πρόεδρος ΕΤΕπ: Η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη

Μετά την τελετή υπογραφής ο κ. Hoyer τόνισε:

“Ίσως ο πιο σημαντικός τομέας από όλους όσον αφορά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι τα ενεργειακά δίκτυα. Η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση νέων και περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της αποδοτικότητας, απολύτως αναγκαία και ζωτικής σημασίας για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες μας”.

“Η σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής της Ελλάδας αναδεικνύει την εστίαση της ΕΤΕπ στον τομέα αυτόν. Τα πιο έξυπνα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Χρηματοδότηση για τις επιπτώσεις από τις καταστροφές

«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι η επένδυση στην ενεργειακή μετάβαση δεν αρκεί», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Werner Hoyer, συνεχίζοντας: «Πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προσαρμογή σε ένα θερμότερο, πιο εχθρικό κλίμα και σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι η ΕΤΕπ βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές για την υπογραφή μιας σημαντικής συνεργασίας που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των αφύσικων καταστροφών. Τα ετήσια αποτελέσματά μας από πέρυσι δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά που υπογράψαμε σήμερα είναι τα νεότερα παραδείγματα της σταθερής υποστήριξής μας για την ελληνική οικονομία».

Χαιρετίζει την επένδυση ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει διαχρονικά τον όμιλο ΔΕΗ και, φυσικά, τον ΔΕΔΔΗΕ.

Χαιρετίζουμε την επένδυση, σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά, αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας ουσιαστικά και τον δρόμο για μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση.

Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο, πιο έξυπνο δίκτυο τώρα περισσότερο από ποτέ».

Ανησυχίες επιστημόνων για ακτινοβολία

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών για τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα σε σχέση με τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα από μερίδα επιστημόνων, με τον ΔΕΔΔΗΕ να αρνείται ότι τα νέα συστήματα καταμέτρησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές.

Η συζήτηση γίνεται εν όψει της υλοποιήσης από τον ΔΕΔΔΗΕ του έργου «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων», το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 170.000 ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης.

Από την έκβαση και την υλοποίηση του πιλοτικού αυτού έργου πρόκειται θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη μεθοδολογία και το σχεδιασμό της αντικατάστασης των 7 εκ. ηλεκτρομηχανικών μετρητών από τους νέους ηλεκτρονικούς, «έξυπνους» μετρητές.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Γεωργίου σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως και με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» υποστηρίζει ότι οι «έξυπνοι μετρητές» θα εκπέμπουν την ίδια, επικίνδυνη για την υγεία μας, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με αυτή των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το πρόβλημα προκύπτει καθότι οι «έξυπνοι μετρητές» θα συνδέονται μεταξύ τους ανά ομάδες (των 500 έως 5.000 μετρητών) με το σύστημα των 300.000 συλλεκτών-μετρητών, κάτι που προϋποθέτει ότι οι ασύρματες κεραίες των συλλεκτών-μετρητών θα πρέπει να είναι τοποθετημένες κοντά στους «έξυπνους μετρητές» της κάθε γειτονιάς με τη διασύνδεση όλου αυτού του δικτύου να γίνεται με την ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο κ. Γεωργίου διαβλέπει κίνδυνο να πυκνώσει το πανελλαδικό δίκτυο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με περισσότερες κεραίες.