Την ενοχή του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε δύο περιπτώσεις αποφάσισαν οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, τον κήρυξαν αθώο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αθωώνοντας ταυτόχρονα και την εισαγγελέα Εφετών και πρώην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που δικαζόταν για κατάχρηση εξουσίας.

Η Ελένη Τουλουπάκη άκουσε όρθια την απόφαση του δικαστηρίου

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αν και δεν είχε λείψει σε καμία άλλη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, σήμερα δεν έδωσε το “παρών”. Οι συνήγοροί του ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι είναι ασθενής.

Θα ακολουθήσει η απόφαση του δικαστηρίου επί της ποινής.

Αναλυτικά η απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 7-6 για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ.

Επιπλέον κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 8-5 αναφορικά με τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι του άσκησε πιέσεις στην έρευνα για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

Οι δικαστές πάλι κατά πλειοψηφία έκριναν αθώο τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με άλλες καταγγελίες των εισαγγελέων Παν.Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη για παρεμβάσεις στις έρευνες για τους επιχειρηματίες Βγενόπουλο και Αλαφούζο και τον δημοσιογράφο Γ.Παπαχρήστου.

Για την Ελένη Τουλουπάκη, η απόφαση των δικαστών ήταν και πάλι κατά πλειοψηφία 9-4 για την κατάχρηση εξουσίας.

Αθώωσαν ομόφωνα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Πως εξελίχθηκε η υπόθεση

Ο δικαζόμενος υπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος έπειτα από καταγγελίες εισαγγελέων ότι παρενέβη στο έργο τους, αλλά και κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας ως ηθικός αυτουργός της Ελένης Τουλουπάκη, για παράλειψή της να στείλει στη Βουλή αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κατά δύο υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διετέλεσε επί μακρόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δικάστηκε για τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων πως, όσο ήταν υπουργός, παρενέβη στο έργο τους και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, αξιώνοντας συγκεκριμένους χειρισμούς.

Καταγγελίες σε βάρος του έκανε στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Συγκεκριμένα, η κ. Ράικου κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλου ότι παρενέβη κατά την έρευνα της υπόθεσης με τις παράνομες πρακτικές της Novartis, προκειμένου να ενοχοποιηθούν, χωρίς στοιχεία, πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, τον κατήγγειλε η επίτιμη εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη ότι την πίεσε για συγκεκριμένους χειρισμούς στις έρευνες για τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου για σειρά υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις σε υποθέσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος, αλλά και για τον δημοσιογράφο των «Νέων» Γιώργο Παπαχρήστο ότι είχε ζητήσει την ενοχοποίησή του χωρίς στοιχεία, γιατί διατύπωνε επικρίσεις με τα γραπτά του στην τότε κυβέρνηση.

Επίσης, καταγγελίες είχε κάνει ο κ. Αθανασίου και για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλα.

Εκτός από τις καταγγελίες για παρεμβάσεις, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάστηκε και για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ως ηθικός αυτουργός της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και κατηγορήθηκε ότι δεν έστειλε στη Βουλή για τα περαιτέρω αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων σε βάρος δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού.