Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως για την εφιαλτική νύχτα στα Τέμπη και για το πως ένας 43χρονος μαραγκός του Αγίου Όρους διέσωσε αρκετούς επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας και θεωρείται ένας από τους αφανείς ήρωες, μετά τη φονική σύγκρουση.

Ο 43χρονος Γιώργος ήταν επιβάτης του έκτου βαγονιού και μίλησε στην εκπομπή Live News του Mega, αναφέροντας:

«Πρώτα κατεβάσαμε άτομα από το έκτο βαγόνι, μετά από το πέμπτο, το τέταρτο που δεν μπορούσαν να ανοίξουν οι πόρτες και μετά πήγαμε στο τρίτο, εκεί άρχισαν τα δύσκολα. Βγάλαμε όσους ήταν σε θέση να μετακινηθούν».

Όπως αφηγείται ο ίδιος ο 43χρονος άνδρας, δεν έφυγε από το σημείο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αν και είχε τραυματιστεί και ο ίδιος, ήταν διατεθειμένος να πατήσει στις λιωμένες λαμαρίνες για να σώσει μια κοπέλα που φώναζε για βοήθεια:

«Όταν είδα κάτω από τα συντρίμμια μία κοπέλα που ήταν εγκλωβισμένη όπως είχε γυρίσει ανάποδα το βαγόνι, άνοιξα τον φακό και είδα το χεράκι της. Μου είπε: “Σε παρακαλώ μη φύγεις, σώσε με, βγάλε με!”.

Της κράτησα το χέρι μέχρι να έρθουν διασώστες. Η φλόγα πλησίαζε από τα 40 μέτρα τόσο γρήγορα, μέχρι που έφτασε στα δύο μέτρα μπροστά μας. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ήρθαν άνθρωποι της ΕΜΑΚ και σώθηκε το κορίτσι, τη βγάλαμε. Την έλεγαν Κατερίνα, πήραμε τηλέφωνο τον μπαμπά της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

Φοιτητής Άγγελος: «Εμφανίστηκε σαν άγιος»

Ο κύριος Γιώργος είναι ξυλουργός στο Άγιο Όρος. Εκείνο το βράδυ συνάντησε τον νεαρό φοιτητή Άγγελο και μαζί κατάφεραν να σώσουν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Συνεργάστηκαν και οι δύο, σαν ένα.

«Υπήρχαν κι άλλοι οι οποίοι ψάχνανε εκείνη την ώρα, ένας από αυτούς είναι ο κύριος Γιώργος, ο οποίος σαν Άγιος μου εμφανίστηκε εμένα εκείνη τη βραδιά, δεν μπορώ να το εξηγήσω», είπε ο Άγγελος Τσιαμούρας.

«Του λέω: “Μικρέ Άγγελε, σήκω φύγε όπως είσαι, ο πιο μικρός της παρέας είσαι”. Νόμιζα ότι έχει βγει έξω από τις γραμμές του το τρένο γιατί έγινε ένα απότομο τράβηγμα προς τα αριστερά, ούτε έκρηξη είδα. Δεν ξέραμε τι έχει συμβεί», δήλωσε ο κος Γιώργος.

«Ανέβηκε πρώτος στο βαγόνι 3 μετά το δυστύχημα στα Τέμπη»

«Ο κύριος Γιώργος ήταν αυτός ας πούμε που ανέβηκε πρώτος στο βαγόνι 3, πάτησε στα συντρίμμια για να μου δείξει πού να πατήσω και να μην κοπώ, δηλαδή θυσίασε τα δικά του χέρια ώστε να κοπεί αυτός και μετά να ανέβω εγώ να δούμε τι θα δούμε», συμπλήρωσε ο Άγγελος.

«Στην αρχή βλέπουμε τις φωτιές, οι φωτιές ήταν 40-50 μέτρα μακριά. Ανεβαίνω πάνω εγώ, λέω στον Άγγελο: “Εκεί θα πατήσεις, από εδώ, από εκεί”. Μετά φέγγω λίγο με τον φακό να δω τι γίνεται και βγαίνει καπνός από μέσα. “Ελάτε”, λέει, “βοηθήστε με να βγάλουμε μια ηλικιωμένη”», είπε ο κος Γιώργος.

Ο 43χρονος έγινε για λίγη ώρα ο καθοδηγητής αυτού του παιδιού. Μαζί, βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη. «Έρχεται ένας πιτσιρικάς άλλος, λέει: “Σε παρακαλώ την κοπέλα μου βγάλε, έχει σπάσει τον σβέρκο της”. Αυτή μάλλον πρέπει να ήταν η Ιφιγένεια…», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος.

Έσωζε ζωές μέχρι να φτάσει η ΕΜΑΚ

Ο 43χρονος από το Άγιο Όρος δεν έκανε πίσω ούτε λεπτό. Μέχρι να φτάσουν οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βγάλει τραυματισμένους ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια, πάντα με τον μικρό Άγγελο πλάι του.

«Μπαίνω μετά μέσα στο βαγόνι, ανοίγω τον φακό, βλέπω γύρω στους τέσσερις με πέντε ανθρώπους που ήταν ήδη νεκροί. Τρία άτομα ήταν εγκλωβισμένα, λέω στον άνθρωπο που βρήκα:

“Είστε τρία άτομα εδώ πέρα”, “Όχι, δεν είμαστε τρία άτομα”, λέει, “είμαστε δύο άτομα, η κοπέλα είναι νεκρή”. Κατεβάζουμε μια γιαγιά κάτω και λέει: “Είναι και η εγγονή μου εκεί πέρα με την κόρη μου, έξι μηνών”».

«Νιώθω πως με έστειλε ο Θεός εκεί. Κρατούσα ένα κομποσκοίνι, έλεγα από μέσα μου προσευχές και βρήκα τη δύναμη να σώσω όσους περισσότερους μπορούσα. Ήμουν στο σημείο μέχρι που άρχισαν να φεύγουν σάκοι με σορούς», είπε επίσης ο κ. Γιώργος.

Ο ξυλουργός από το Άγιον Όρος έσωσε όσους τραυματίες ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η σκέψη του παραμένει σε εκείνους που τελικά δεν τα κατάφεραν.