Μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά του Έβρου, εντοπίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι 38 μετανάστες, ανάμεσα τους και πρόσφυγες.

Οι αλλοδαποί περισυλλέχτηκαν από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια, ενώ στο σημείο βρέθηκε και μια βάρκα.

Επίσης, άμεσα ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Όλοι οι αλλοδαποί, σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους.

Μέχρι το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το τι συνέβη με το κοριτσάκι, που είχε πεθάνει στη νησίδα από τσίμπημα σκορπιού και είχε μείνει άταφο επί μέρες.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώνεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 40 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Τι είχε δηλώσει ο Νότης Μηταράκης

Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές για τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης με ένα Tweet παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία το απόγευμα της Κυριακής. Μάλιστα ο κ. Μηταράκης δημοσίευσε την ανάρτηση του στα ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά.

«Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική αστυνομία για τον Έβρο, έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας. Άμεσα η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των Τουρκικών αρχών», αναφέρει.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι μετανάστες δεν είχαν εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας.

Γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, ώστε να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Η Τουρκία δεν είχε ανταποκριθεί άμεσα στις εκκλήσεις της Αθήνας.

Στο θέμα είχε επανέλθει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας και πάλι διευκρινίσεις για τις ενέργειές της, ενώ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το Αρχηγείο επαναλάμβανε ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και είχε ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.