Στην Αιτωλοακαρνανία μετέβη σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και τον γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία στις περιοχές που έπληξε η χθεσινή κακοκαιρία.

Στην αυτοψία και στη σύσκεψη που ακολούθησε παραβρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Σε δηλώσεις του μετά την αυτοψία ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι με εντολή και του πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη άμεσα στην περιοχή με σκοπό να πραγματοποιηθεί αυτοψία και να συζητήσουν διεξοδικά με τους μηχανικούς όλων των υπηρεσιών.

«Οι μηχανικοί ήδη μάς ενημέρωσαν για κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Θα τις εξετάσουμε ώστε το συντομότερο να δώσουμε λύσεις για να αποκατασταθεί η παροχή νερού στον Δήμο Μεσολογγίου, ενώ ταυτόχρονα, να δώσουμε λύσεις και για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αναπόφευκτα χρησιμοποιούν την Ιονία Οδό», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κατά την άφιξή με το ελικόπτερο έκαναν αυτοψία πάνω από το φράγμα του Ευήνου, που έχει υπερχειλίσει, και προσέθεσε ότι οι μηχανικοί κι εκεί τους δίνουν αισιόδοξα μηνύματα, ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο, όπ

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Λύρο, καθώς και όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Επισκέφθηκε επίσης το Ευηνοχώρι και την γέφυρα στον ποταμό Εύηνο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με συμμετοχή όλων των παραπάνω στην έδρα της αντιπεριφέρειας.

  Άμεση επίλυση των προβλημάτων

Σπ. Λιβανός: Βούληση του πρωθυπουργού είναι η πλήρης στήριξη όλων των πολιτών που επλήγησαν στην Αιτωλοακαρνανία

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε η καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου ποταμού στο Μεσολόγγι και τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, με βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διατύπωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

«Η βούληση του πρωθυπουργού είναι να αποκαθίστανται όλες οι ζημιές και να υπάρχει πλήρης στήριξη όλων των πολιτών που πλήττονται» είπε ο κ. Λιβανός.

Όπως τόνισε, ο κ. Στυλιανίδης «ήρθα αμέσως εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τα προβλήματα και τις ενδεδειγμένες λύσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τρία είναι τα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί:

– Η άμεση υδροδότηση της πόλης του Μεσολογγίου

– Η ενδελεχής έρευνα για να δούμε πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά στον αγωγό της ύδρευσης, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

– Και ποια είναι η στατικότητα της γέφυρας του Ευήνου, προκειμένου να αποκατασταθεί η διέλευση από και προς τα χωριά.

Από την Ιονία χωρίς διόδια 

Μιλώντας για την μετακίνηση των κατοίκων, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι θα γίνεται μέσω της Ιονίου Οδού τονίζοντας ότι «θα υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι πολίτες που μετακινούνται στην περιοχή, σε μία ακτίνα που θα ορίσουμε, να μην πληρώνουν τα κόμιστρα των διοδίων».  

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταστροφές που έγιναν σε αγροτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «θα γίνουν άμεσα έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ και θα εκτιμηθούν οι ζημιές, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν».

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάννα Καλογήρου, οι αντιπεριφερειάρχες Αθανάσιος Μαυρομμάτης και Μαρία Σαλμά, ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, ο δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας, ο δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας και ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας