
Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο αποχαιρέτησαν τον Πάπα Φραγκίσκο λίγο μετά το μεσημέρι κατά την κηδεία και την τελετή ταφής στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, αφιερωμένη στην Παρθένο.
Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο.
Μικρά παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και πολλοί άλλοι «φίλοι του Φραγκίσκου» άφησαν ένα άσπρο λουλουδι, μέσα στον ναό. Κοντά στον τάφο του «Πάπα των φτωχών», βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών ποντίφικας.
Πλήθος κόσμου προσευχήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, κατά μήκος της διαδρομής έξι χιλιομέτρων που κάλυψε η νεκρική πομπή. Μεγάλη η συγκίνηση, με προσευχές και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Αύριο οι καρδινάλιοι θα μεταβούν στην Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσκυνήσουν και από την Δευτέρα ο ναός θα ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από 400.000 άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή. Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του Βατικανού είχε κάνει λόγο για πάνω από 250.000 άτομα.
Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.
Αναγνώσθηκαν, επίσης αποσπάσματά από τις Πράξεις των Αποστόλων και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
Οι πιστοί χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν, ιδίως, κατά τις αναφορές του καρδινάλιου Ρε, στην ανθρωπιά, στην απλότητα, στην ουσιαστική προσφορά του Φραγκίσκου ως Αγίου Πατέρα των Καθολικών.
Εψάλη το Χριστός Ανέστη στα ελληνικά
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η στιγμή στην κηδεία του Πάπα όπου επίσκοπος έψαλλε το Χριστός Ανέστη στα ελληνικά. Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται να υπενθυμίσει τις κοινές ρίζες της χριστιανικής πίστης, και την αξία της ελληνικής γλώσσας, ως γλώσσας των Ευαγγελίων.
Οι Ελληνόρρυθμοι ουνίτες είναι ρωμαιοκαθολικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το λειτουργικό τυπικό της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά αποδέχονται το πρωτείο τιμής του Πάπα και το φιλιόκβε, δηλαδή τη βασική διαφορά μεταξύ Παπικών και Ορθοδόξων, στο σύμβολο της πίστεως τους.
Όπως επισημαίνει ο Φ. Απόστολος Επίκουρος Καθηγητής, Ιστορίας και Θεολογίας της Θείας Λατρείας ΕΚΠΑ, «δεν είναι κατι ξένο, αυτό συμβαίνει σε όλες τις κηδείες των Παπών γιατί εκπροσωπούνται και αυτοί από τη στιγμή που ανήκουν στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και η παράδοση τους είναι να λενε τη θεία λειτουργία στα ελληνικά. Μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική είναι μια από τις επίσημες γλώσσες από τις οποίες μπορούσε να γίνει η θεία λειτουργία και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία».
Η ελληνική γλώσσα ήταν η επίσημη γλώσσα της λειτουργίας μέχρι και τον 4ο αιώνα. Το Χριστός Ανέστη είχε ακουστεί και στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.
«Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα η οποία γράφτηκαν τα Ευαγγέλια, είναι η γλώσσα που βλέπουμε αρκετες φορές και μέσα στον Αγιο Πέτρο», προσθέτει ο καθηγητής.
Ο Βαρθολομαίος τον αποκάλεσε “αδελφό”
Αποκαλώντας τον Πάπα «αδελφό», ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις από κοινού προσπάθειες τους στο προσφυγικό.
Φέτος, το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε. Ωστόσο στο επίκεντρο των τελευταίων επαφών των δύο προκαθημένων βρισκόταν η ιδέα του κοινού εορτασμού του Πάσχα.