Σειρά εκτελέσεων θανατοποινιτών καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ, ύστερα από την επαναφορά του ακραίου μέτρου τιμωρίας δραστών σε ομοσπονδιακό επίπεδο με την έγκριση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για σοβαρά κακουργήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις οι εκτελέσεις δεν γίνονται με θανατηφόρες ενέσεις, αλλά στην ηλεκτρική καρέκλα με επιλογή των μελλοθανάτων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν προσχήματα για να εξασφαλίσουν ακόμη λίγες μέρες ζωής.

Το βράδυ της Πέμπτης εκτελέστηκε στη Φλόριντα κι έπειτα από καθυστέρηση πολλών ωρών ένας θανατοποινίτης που είχε καταδικαστεί για τις δολοφονίες τριών ομοφυλόφιλων ανδρών μέσα σε οκτώ μήνες το 1994.

Ο 57χρονος Γκάρι Μπόουλς εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στις 22:58 τοπική ώρα (05:58 ώρα Ελλάδας) στην πολιτειακή φυλακή Ρέιφορντ, διευκρίνισαν οι αρχές. Η εκτέλεση καθυστέρησε για ώρες, καθώς συνήγοροι υπεράσπισης του Μπόουλς προσπαθούσαν ως την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουν διαταγή να ανασταλεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Ο Μπόουλς παραδέχθηκε την ενοχή του και σώμα ενόρκων τον καταδίκασε το 1996 σε θάνατο για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και με επιβαρυντικές περιστάσεις του Ουόλτερ Χίντον, δύο χρόνια νωρίτερα. Η καταδίκη ανατράπηκε από το πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, όμως άλλο σώμα ενόρκων τον καταδίκασε ξανά σε θάνατο το 1999.

Ο δράστης των φόνων αποκάλυψε σε ανακριτές ότι πούλαγε το σώμα του αφότου ήταν έφηβος για να εξασφαλίζει τροφή, στέγη και χρήματα, ιδίως σε ομοφυλόφιλους, παρότι τους απεχθανόταν. Σύμφωνα με εισαγγελείς, ο Μπόουλς δολοφόνησε επίσης τους Τζον Ρόμπερτς και Άλμπερτ Μόρις, που είχαν δοσοληψίες μαζί του. Καταδικάστηκε σε ισόβια στη Φλόριντα για τους φόνους των Μόρις και Ρόμπερτς. Είχε ομολογήσει πως διέπραξε συνολικά έξι φόνους. Ο Μπόουλς ήταν ο 13ος φυλακισμένος που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ και ο δεύτερος στη Φλόριντα εντός 2019, κατά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Και βιαστής φοιτήτριας, που δήλωνε αθώος

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τον στραγγαλισμό μιας 19χρονης φοιτήτριας, και ο οποίος δήλωνε αθώος, εκτελέστηκε την Τετάρτη στις ΗΠΑ. Η υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών του Τέξας επιβεβαίωσε τον θάνατο του Λάρι Σουέρινγκεν στη φυλακή του Χάντσβιλ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 48χρονος άνδρας ισχυριζόταν μέχρι τον θάνατό του ότι είναι αθώος. Οι δικηγόροι του μάλιστα είχαν αναφέρει στη διάρκεια της δίκη του ότι το DNA που βρέθηκε στα νύχια του θύματος δεν ανήκε στον πελάτη τους.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε την αναστολή της εκτέλεσης του Σουέρινγκεν, η οποία είχε ήδη αναβληθεί πέντε φορές στο παρελθόν. «Κύριε, συγχώρεσε τους διότι δεν γνωρίζουν τι κάνουν», ήταν τα τελευταία λόγια του Σουέρινγκεν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Καταδικάστηκε το 2000 για τον φόνο της Μελίσα Τρότερ, μιας φοιτήτριας με την οποία είχε σχέση, σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle.

Η νεαρή γυναίκα εθεάθη μαζί του στις 8 Δεκεμβρίου 1998, την ημέρα της εξαφάνισής της. Πολλές εβδομάδες αργότερα το άψυχο σώμα της Τρότερ εντοπίστηκε σε δάσος. Ένα κομμάτι ενός κολάν βρέθηκε γύρω από τον λαιμό της, ενώ το υπόλοιπο ρούχο εντοπίστηκε στο σπίτι του Σουέρινγκεν.

Αυτή είναι η τέταρτη εκτέλεση που γίνεται στο Τέξας από την αρχή του έτους. Τέσσερις άλλες αμερικανικές πολιτείες, όλες στον νότο, έχουν προχωρήσει σε εκτελέσεις το 2019: η Αλαμπάμα, η Τζόρτζια, η Φλόριντα και το Τενεσί.

Άλλος επέλεξε ηλεκτρική καρέκλα

Ένας Αμερικανός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο και επέλεξε ο ίδιος την ηλεκτρική καρέκλα και όχι τη θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε στην πολιτεία του Τενεσί, σύμφωνα με τις τοπικές σωφρονιστικές αρχές.

Ο 56χρονος Στίβεν Μάικλ Γουέστ είχε καταδικαστεί για το βιασμό μιας 15χρονης κοπέλας και τη δολοφονία της ίδιας και της μητέρας της στο σπίτι τους, έχοντας μια ανήλικη ως συνεργό του, πριν από 30 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο Γουέστ εκτελέστηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ρίβερμπεντ στο Νάσβιλ και κηρύχθηκε νεκρός στις 19:27 τοπική ώρα (02:27 ώρα Ελλάδας σήμερα), σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτειακής υπηρεσίας σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, είναι ο δεύτερος κατάδικος στο Τενεσί και ο 11ος στις ΗΠΑ που εκτελείται φέτος στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος κρατούμενος που εκτελέστηκε με ηλεκτρική καρέκλα ήταν ο 61χρονος Ντέιβιντ Μίλερ στο Τενεσί τον Δεκέμβριο.
Ο Γουέστ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να ανασταλεί η εκτέλεσή του. Η προσφυγή του όμως απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουέστ αρνούταν έως την τελευταία στιγμή να επιλέξει τη μέθοδο εκτέλεσής του, ελπίζοντας ενδεχομένως ότι έτσι θα την καθυστερήσει. Νωρίτερα φέτος, ένας κρατούμενος επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα την τελευταία στιγμή, κάτι που του επέστρεψε να πετύχει αναστολή έξι ημερών.

Αντιδράσεις για την επαναφορά των εκτελέσεων

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε  ότι επαναφέρει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών έπειτα από 16 χρόνια και αμέσως προγραμμάτισε την εκτέλεση πέντε κατάδικων, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τους Δημοκρατικούς.

«Το Κογκρέσο επιτρέπει ξεκάθαρα την επιβολή της θανατικής ποινής μέσω νομοθεσίας που έχει υιοθετηθεί από τους εκπροσώπους των πολιτών και στα δύο σώματά του και η οποία έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης τηρεί το κράτος δικαίου και το οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των ποινών που έχει αποφασίσει το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε ο Μπαρ στην ανακοίνωσή του.

Η τελευταία ομοσπονδιακή εκτέλεση πραγματοποιήθηκε το 2003 και αφορούσε τον Λούις Τζόουνς τον νεότερο, έναν 53χρονο βετεράνο του Πολέμου του Κόλπου που δολοφόνησε τον 19χρονο στρατιώτη Τρέισι Τζόι ΜακΜπράιντ.

Έκτοτε η δικαστική διαμάχη για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις δεν επέτρεπε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρά στην εφαρμογή της θανατικής ποινής, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ο Μπαρ επεσήμανε ότι πέντε θανατοποινίτες θα εκτελεστούν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνους ή βιασμούς παιδιών ή ηλικιωμένων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει να αυξηθεί η χρήση της θανατικής ποινής για τους διακινητές ναρκωτικών και για τους δράστες περιστατικών μαζικών πυροβολισμών, ένα αίτημα για το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρχίσει να θέτει τις βάσεις.

Βάναυση και σκληρή τιμωρία

Η Ντάιαν Φάινσταϊν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών και μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι λανθασμένη.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ηγείται των προσπαθειών να τερματιστεί αυτή η βάναυση και συχνά σκληρή τιμωρία, όχι να προωθεί την επαναφορά της. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας την φρικτή αυτή πρακτική», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της.

Η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στη θανατική ποινή μειώνεται από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ την έχουν καταργήσει.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιστεύει ότι η πρακτική δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται πουθενά, τόνισε ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ. Εξάλλου και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι διχασμένο σχετικά με τη θανατική ποινή και πώς αυτή εφαρμόζεται.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ