Οι κάτοικοι των Σκοπίων άρχισαν να προσέρχονται από το πρωϊ στις κάλπες, συμμετέχοντας στις προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική και το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό.

 

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την εκλογή Προέδρου της χώρας θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές:

-Ο Στέβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,

-Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και

-Ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

 

Ο Στέβο Πενταρόφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα,

που θεωρούνται φαβορί για τον Β΄γύρο

 

Ο 56χρονος Στέβο Πενταρόφσκι, πρέσβης μέχρι τώρα της χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ζάεφ και του αλβανικού DUI με επικεφαλής τον Αλί Αχμέτι.  Η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ενότητα της Μακεδονίας (VMRO-DPMNE), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, από το οποίο προέρχεται και ο μέχρι τώρα πρόεδρος κ. Ιβάνοφ.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο 56χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Μπλέριμ Ρέκα, είναι αλβανικής καταγωγής, είχε διατελέσει πρέσβης της χώρας στην Ε.Ε. μέχρι το 2010 και στη συνέχεια σύμβουλος του Προέδρου του Κοσόβου για τα ευρωπαϊκά θέματα. Αποτέλεσε την επιλογή δύο μικρότερων αλβανικών κομμάτων, της Αλβανικής Συμμαχίας και του κόμματος BESA, τα οποία υποστηρίζουν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ, κρατώντας όμως κάποιες αποστάσεις. Ο κ. Ρέκα κατέθεσε πρώτος την υποψηφιότητά του, μαζί με τις απαραίτητες 10.000 υπογραφές.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Ποιοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο δύο δημοσκοπήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστες, ο Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται ενόψει του πρώτου γύρου με ποσοστό περίπου 28%, έναντι 24% που συγκεντρώνει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ ο Μπλέριμ Ρέκα αποσπά ποσοστό 12%.

Ωστόσο, μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο ξεπερνά το 30%. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι και η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, με τον πρώτο να θεωρείται «φαβορί», λόγω της απήχησης που έχει και σε Αλβανούς ψηφοφόρους, καθώς αυτός στηρίζεται και από το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο, παρά τα σημάδια φθοράς που παρουσιάζει, παραμένει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Αντίθετα, η απήχηση που έχει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στους Αλβανούς ψηφοφόρους της χώρας είναι σχεδόν μηδαμινή. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.