
Νέες αντιδράσεις προκαλεί το δεύτερο κύμα των δασμών, που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες, αγγίζοντας το 104% στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με το Πεκίνο.
Ο γύρος των αποκαλούμενων «ανταποδοτικών δασμών στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν από τις 12:01 π.μ. ανατολική ώρα ΗΠΑ (07:01 ώρα Ελλάδας), έρχεται καθώς τα τιμωρητικά μέτρα του προέδρου των ΗΠΑ έχουν κλονίσει την παγκόσμια εμπορική τάξη που ίσχυε επί δεκαετίες, έχουν προκαλέσει φόβους για παγκόσμια ύφεση και οδήγησε σε απότομη πτώση τις μετοχές ανά την υφήλιο.
Οι νέοι δασμοί υπερβαίνουν το βασικό ποσοστό του 10% που είχε επιβληθεί σε πολλές χώρες το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Τεράστια πίεση στην Κίνα
Συνολικά, εισαγωγές από 86 χώρες υπόκεινται πλέον σε αυξημένους δασμούς που κυμαίνονται μεταξύ 11% και 84%. Η Κίνα υφίσταται τη βαρύτερη συνολική επιβάρυνση, με συνολικό δασμό 104% στα εξαγόμενα προϊόντα της προς τις ΗΠΑ.
Το τελικό αυτό ποσοστό προκύπτει από τη συνδυαστική επιβολή ενός αρχικού δασμού 20%, ενός πρόσθετου 34%, καθώς και μιας τελευταίας προσαύξησης 50% που υπέγραψε ο Τραμπ αργά το βράδυ της Τρίτης.
Μετά την Κίνα, το Λεσότο είναι η χώρα που υφίσταται τον υψηλότερο μονομερή δασμό σε αυτόν τον γύρο, με 50% επιβάρυνση στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.
Ακολουθεί η Καμπότζη, με δασμούς 49% από την Τετάρτη, ενώ οι γειτονικές της χώρες, Λάος και Βιετνάμ, υπόκεινται σε δασμούς 48% και 46% αντίστοιχα.
Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί περιλαμβάνουν επίσης συντελεστές 20% για την ΕΕ, που ψηφίζει σήμερα για την επιβολή ανταποδοτικών δασμών στις ΗΠΑ και 26% για την Ινδία. Οι δασμοί υπολογίστηκαν βάσει φόρμουλας, που διαιρεί το εμπορικό έλλειμμα με το διπλάσιο της συνολικής αξίας των εισαγωγών.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκπέμψει ασαφή μηνύματα αναφορικά με το κατά πόσον θα παραμείνουν σε ισχύ μακροπρόθεσμα οι δασμοί περιγράφοντάς τους από τη μία πλευρά ως «μόνιμους», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι συνιστούν μοχλό πίεσης για διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.
«Πολλές χώρες θέλουν να κάνουν συμφωνίες μαζί μας», δήλωσε ο Τραμπ χθες το απόγευμα σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ενώ λίγο αργότερα διαβεβαίωσε πως αναμένει ότι και η Κίνα θα επιδιώξει συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Νέα πτώση στα χρηματιστήρια λόγω των δασμών
Οι αγορές στην Ασία καταγράφουν νέα πτώση το πρωί της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της νέας, επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Τραμπ.
Η εικόνα στην Ασία έχει ως εξής:
Nikkei 225 (Ιαπωνία) -2.6%
Kospi (Νότια Κορέα) -0.8%
Shanghai Composite (Κίνα) +0.2%
Hang Seng (Χονγκ Κονγκ) -1.2%
Taiex (Ταϊβάν) -4%
ASX 200 (Αυστραλία) -1.2%
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών έδειχναν επίσης ότι η Wall Street θα σημείωνε απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Χθες Τρίτη οι μετοχές στις ΗΠΑ κατέγραψαν νέα βουτιά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.
Ο S&P έκλεισε για πρώτη φορά κάτω από τις 5.000 μονάδες έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο και βρίσκεται πλέον 18,9% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του στις 19 Φεβρουαρίου, κοντά στην πτώση του 20% που ορίζει μια bear market.
Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 εκατ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την περασμένη Τετάρτη που ο Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο των δασμών.
Και οι ΗΠΑ θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα.
Κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ
Τον αντίκτυπο των νέων σαρωτικών δασμών του Τραμπ δεν θα αισθανθεί μόνον το Πεκίνο , αλλά και οι ΗΠΑ, που την περσινή χρονιά εισήγαγαν κινεζικά αγαθά αξίας 438 δισ. με τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα να εκτιμώνται σε 143 δισ. και το εμπορικό έλλειμμα που προκύπτει να φθάνει τα 295 δισ. δολάρια.
Ως εκ τούτου ακριβότερα θα γίνουν στις ΗΠΑ διάφορα αγαθά, από smartphone και Η/Υ μέχρι μπαταρίες ιόντων λιθίου, παιχνίδια και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών στην Αμερική.
Αναλυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον καταιγιστικό ρυθμό των εξελίξεων, που αφήνει ελάχιστο χρόνο σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επενδυτές λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν ή να προετοιμαστούν για μια εντυπωσιακά διαφορετική νέα κατάσταση διεθνώς.
Φόβοι για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό
Με πολλά τρισ. δολάρια στην αγοραία αξία των αμερικανικών μετοχών να έχουν χαθεί μετά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» της 2ας Απριλίου, οι προβλέψεις για μια πλήρη παγκόσμια ύφεση έχουν ενισχυθεί.
Η JPMorgan αύξησε τις πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης στο 60% μέχρι το τέλος του έτους από 40% εάν ο Τραμπ εφαρμόσει το πλήρες σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα. «Οι αυξήσεις των δασμών από την αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ ισοδυναμούν τώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και θα είχε επιπτώσεις μέσω των αντιποίνων, της διολίσθησης του επιχειρηματικού κλίματος και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για ύφεση των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 45%, μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις της. Σε ένα σημείωμα με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για μια ύφεση», οι οικονομολόγοι της τράπεζας ανέφεραν ότι «περίμεναν από τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει στην αρχή έναν πιο επιθετικό δασμό και στη συνέχεια να τον μειώσει κάπως».
Σήμερα θα απαντήσει η ΕΕ
Τα κράτη -μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σήμερα για τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που θα υπόκεινται σε αντίποινα.
Η λίστα των πιθανών στόχων που αντιμετωπίζουν δασμούς 25% περιλαμβάνει από αμύγδαλα και γιοτ, μέχρι διαμάντια, οδοντικό νήμα, σπόρους σόγιας και εξαρτήματα χάλυβα. Το μπέρμπον και το κρασί έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα.
Ρόλο μεσολαβητή αναλαμβάνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα μεταβεί στις 17 Απριλίου στις ΗΠΑ για την έναρξη ενός διαλόγου για τους δασμούς εκ μέρους της ΕΕ. Η η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η Μελόνι θα γίνει δεκτή από τον Τραμπ και πως το συγκεκριμένο ταξίδι είναι σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες.
Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα έχει ψηφίσει δασμούς που σε ορισμένα αγαθά θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε έγγραφο, που επικαλέστηκε το Reuters.