Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη 18 δικηγόρους  σε βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, αφού τους έκρινε ενόχους για «τρομοκρατία», ανέφεραν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken και η Διεθνής Αμνηστία.

 

Ο Σελτσούκ Κοζαατσλί, επικεφαλής της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (CHD), που πλέον έχει πάψει να υπάρχει, καταδικάστηκε να εκτίσει 11 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη, διευκρίνισε ο Diken. Είχε συλληφθεί το 2017 και σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία διότι φερόταν να ανήκει και να διευθύνει μια «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η CHD ήταν μια ένωση ποινικολόγων που αγωνιζόταν εναντίον των βασανιστηρίων και εργαζόταν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων. Έκλεισε τον Νοέμβριο του 2016, με διάταγμα της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς.

Τα μέτρα, το κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών κι εκκαθαρίσεων στη δημόσια διοίκηση, στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και κράτησε δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ