Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα την Κίνα ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν η σινο-βρετανική διακήρυξη για το Χονγκ Κονγκ δεν τηρηθεί, λέγοντας πως η Βρετανία υποστηρίζει τον λαό στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Κίνα χαρακτήρισε τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ «απροκάλυπτη πρόκληση» για τη φόρμουλα, που σημαίνει«μία χώρα, δύο συστήματα» βάσει της οποίας κυβερνάται η πόλη επιτρέποντας ελευθερίες που δεν απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας των διαδηλώσεων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε μια διεθνώς δεσμευτική νομική συμφωνία που κατοχυρώνει τη διακυβέρνηση “μία χώρα, δύο συστήματα”, κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες του λαού του Χονγκ Κονγκ και υποστηρίζουμε σθεναρά αυτή τη συμφωνία, υποστηρίζουμε σθεναρά τον λαό του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αν αυτή η διεθνώς δεσμευτική συμφωνία δεν τηρηθεί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Διαδηλωτές, εκφράζοντας την οργή τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εισέβαλαν χθες, Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει. Το Χονγκ Κονγκ, μια πο΄όλη 7,4 εκ κατοίκων βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς, που όμως παραβιάζεται συχνά από τις αρχές σε βάρος των ελευθεριών του λαού.

Ο Χαντ κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να μην επιδεινώσουν με την καταστολή τις ανησυχίες του λαού.

«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουμε τη βία από όλες τις πλευρές και πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ θα έχουν απογοητευτεί πολύ από τις σκηνές που είδαν στην τηλεόραση χθες βράδυ», είπε ο Χαντ.

«Όμως, καλούμε τις αρχές να μην χρησιμοποιήσουν αυτό που συνέβη ως πρόσχημα για καταστολή, αλλά μάλλον για να καταλάβουν τις ριζικές αιτίες αυτού που συνέβη το οποίο αποτελεί μια βαθιά ανησυχία του λαού στο Χονγκ Κονγκ ότι οι βασικές ελευθερίες του είναι υπό απειλή».

Δεν αναγνωρίζει την συμφωνία το Πεκίνο

Απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν είπε ότι η Βρετανία απορρίπτει τη δήλωση της Κίνας ότι η κοινή διακήρυξή τους για τη διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι ένα ιστορικό έγγραφο το οποίο δεν ισχύει πλέον.

«Απορρίπτουμε τον ισχυρισμό της κινεζικής κυβέρνησης ότι η κοινή διακήρυξη είναι ένα ιστορικό έγγραφο, με τον οποίο θέλει να πει ότι (το έγγραφο αυτό) δεν ισχύει πλέον και πως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας βάσει της συνθήκης έχουν τελειώσει», είπε ο Ντάνκαν.

«Η σαφής άποψή μας είναι πως η σινο-βρετανική διακήρυξη του 1984 υποχρεώνει την κινεζική κυβέρνηση να διατηρήσει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του και καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να το πράξει», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ