Σε τεντωμένο σχοινί θα πρέπει να ισορροπήσουν αύριο (Κυριακή) οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει έδαφος για υποστήριξη του Μάρφρεντ Βέμπερ, που εμφανίζεται ως υποψήφιος της δεξιάς ομάδας των χριστιανοδημοκρατών και των άλλων κομμάτων του χώρου.

 

Και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν μπορεί να επιλεγεί για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν,διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt. Για την επιλογή πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες της Ε.Ε.

Μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η Άνγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ από υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η Μέρκελ είχε ήδη τονίσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο αναφορικά με την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Τώρα, υπό τον συντονισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που βρίσκονται στη σύνοδο των G20 συμφώνησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Βέμπερ, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, σύμφωνα με την Die Welt, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Ποιες είναι οι θέσεις των υποψηφίων

Σε πρόσφατο “ντιμπέϊτ” ο Μ. Βέμπερ στράφηκε κατά του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς, υπενθυμίζοντάς του ότι οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους της πολιτικής του Ομάδας που κατείχαν αξιώματα στην Επιτροπή και το EUrogroup (ανέφερε τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το σημερινό πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο) και κάλεσε τους Σοσιαλιστές να αναλάβουν την ευθύνη για τις πολιτικές τους. Ο Τίμερμανς με τη σειρά του, υπενθύμισε τη σκληρή στάση που κράτησε ο Βέμπερ στις χώρες που βρίσκονταν σε Μνημόνιο, αναφέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Εξάλλου, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φ. Τίμερμανς απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να μην ψηφίσουν εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα. «Δείτε τί έκανε ο διχασμός του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει με ένα “Game of Thrones” ντοπαρισμένο με στεροειδή», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Mιλώντας για την κλιματική αλλαγή, ο Φ. Τίμερμανς έκανε «άνοιγμα» σε Πράσινους, Ευρωαριστερά και Φιλελεύθερους, προτείνοντας να φτιαχτεί μια «συμμαχία» από τον Τσίπρα ως τον Εμμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι κατά της πολιτικής Μακρόν στη Γαλλία που φορολογεί τους απλούς πολίτες. Έβαλαν τόσα δις για να στηρίξουν τις τράπεζες. Έχουμε τα μέσα να μειώσουμε τους ρύπους», δήλωσε ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Ισπανός Νίκο Κιουέ.

Από την πλευρά της, η υποψήφια της Ομάδας των Φιλελευθέρων και νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς σήμερα, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ως τη φορολογία. «Για μένα φορολογικός παράδεισος είναι η χώρα όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», είπε η Βεστάγκερ.

Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ  υποστήριξε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει στις εμπορικές συμφωνίες. «Παντού στην Ευρώπη οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους, γιατί φοβούνται για το μέλλον τους. Έχουν μετατρέψει το φόβο τους σε δράση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη. Χρειάζεται θάρρος», ανέφερε η ίδια.

Οι άλλοι υποψήφιοι για την Κομισιόν

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι του ΕΛΚ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η Die Welt αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Οι αποφάσεις για τις θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ θα ληφθούν την Κυριακή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

«Είναι η καλύτερη επιλογή», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.