Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ έδωσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την εντολή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

 

Ο Τουσκ καλείται να συντονίσει τη διαπραγμάτευση των 28, αλλά και να διεξαγάγει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι να έχει υπάρξει συμφωνία για τον υποψήφιο ή την υποψήφια πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής (20ή-21η Ιουνίου).

Η Μέρκελ επέμεινε στο ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί με σεβασμό, ώστε να προασπιστεί η δυνατότητα της ΕΕ να λαμβάνει κοινές αποφάσεις στο μέλλον. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουμε πληγές σε εκείνους που μπορεί να μη συμφωνούν» με την υποψηφιότητα που θα προταθεί, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι ο υποψήφιος ή η υποψήφια για την θέση του προέδρου της Κομισιόν δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου – Spitzenkandidat, κατά τον γερμανικό όρο που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες σε αυτό το συγκείμενο – κάποιας από τις πολιτικές ομάδες που θα καταλάβουν τις περισσότερες έδρες στο επόμενο ΕΚ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοματισμός» στη διαδικασία επιλογής, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το άτυπο δείπνο των ηγετών στο οποίο συζητήθηκε μάλλον η διαδικασία, παρά τα ονόματα.

«Επιβεβαιώσαμε τη συμφωνία του περσινού Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαδραματίσει ρόλο για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, που δεν θα γίνει αυτόματα. Κανείς υποψήφιος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτείνει και το ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει. Θα πρέπει να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας και των δύο θεσμών», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, που πλέον θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις τόσο με το ευρωκοινοβούλιο, όσο και με τους ηγέτες της ΕΕ, για τον πρόεδρο της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

«Καμιά υποψηφιότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πάντως «η ιδιότητα του επικεφαλής ψηφοδελτίου δεν είναι κριτήριο ακαταλληλότητας», αλλά «απεναντίας, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξάλλου εισηγήθηκε τουλάχιστον δύο από τις πέντε κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών να καταληφθούν από γυναίκες και συμπλήρωσε πως διαπίστωσε πως μια «πολύ ορατή πλειοψηφία» των ηγετών τον υποστηρίζει ως προς αυτό. «Αυτό είναι τουλάχιστον το σχέδιό μου και η προσωπική φιλοδοξία μου», σημείωσε ο Πολωνός πολιτικός.

 

Με βάση τις μέχρι τώρα προτάσεις υποψήφιοι για την Κομισιόν σύμφωνα και με το σύστημα Spitzenkandidaten, είναι οι: Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ, Μαργκρέτ Βεστάγκερ Δανέζα επίτροπος, Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής των σοσιαλιστών και Μισέλ Μπαρνιέ εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Διαφωνία Μέρκελ – Μακρόν για πρόσωπα και διαδικασία 

Αυτό που ζητά το Παρίσι είναι το σύστημα του Spitzenkandidat να μη γίνεται αυτόματα και να κρίνεται κατά περίπτωση εάν ο υποψήφιος μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του σώματος.

Για τον Μακρόν, οι «κορυφαίοι υποψήφιοι», συμπεριλαμβανομένου και του Μάνφρεντ Βέμπερ, έχουν μεν δικαίωμα να διεκδικήσουν την προεδρία της Κομισιόν, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι εκπροσωπούν την πολιτική ισορροπία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως προκύπτει από τις εκάστοτε εκλογές.

Αυτό, στην παρούσα κατάσταση μετά τις εκλογές της Κυριακής, σημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και με τρίτες δυνάμεις, αφού ΕΛΚ και Σοσιαλιστές δεν διαθέτουν από κοινού την πλειοψηφία.

Οι «τρίτες δυνάμεις» που έχει στο νου του ο Γάλλος πρόεδρος είναι φυσικά οι φιλελεύθεροι του ALDE και το κόμμα του, που εξ αρχής έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εξίσωση, διεκδικώντας τον ρόλο του «ρυθμιστή» των εξελίξεων.

Δεδομένου λοιπόν ότι δεν είναι μόνο το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν προς διαπραγμάτευση, αλλά εξίσου σημαντικά πόστα, τα σκληρά παζάρια, τα εθνικά συμφέροντα, οι κομματικές δεσμεύσεις προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο της 20ής Ιουνίου.

Το Reuters εκτιμά ότι θα υπάρξει και αντιπαράθεση ηγετών των χωρών-μελών και ηγετών των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που θέλουν το συμβούλιο κορυφής να τους αφήσει να επιλέξουν έναν «δικό» τους για την αντικατάσταση του Γιούνκερ.

Διερευνητικές συναντήσεις

Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων ήδη συναντήθηκαν χθες, αλλά η συγκρότηση κοινής πλατφόρμας, πόσο μάλλον η συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε., θα είναι σίγουρα μια μακρά και επώδυνη διαδικασία. Πηγές από τρία κόμματα είπαν στο Reuters ότι πήγαινε για αναβολή ένα προγραμματισμένο δείπνο αργά το βράδυ για να συμφωνηθεί κοινή θέση απέναντι στο συμβούλιο κορυφής.

Η μάχη σίγουρα θα διχάσει το ευρωκοινοβούλιο: ο μεν Μάνφρεντ Βέμπερ επιμένει να προτείνει τον εαυτό του για τη διαδοχή του Γιούνκερ, οι Σοσιαλιστές προωθούν τον «δικό τους» Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο Μακρόν και οι νέοι του σύμμαχοι δεν λένε όχι για τη Δανή απερχόμενη επίτροπο ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ ή τον Γάλλο διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Πρόβλημα για τη Μέρκελ, στο τέλος της θητείας της στην καγκελαρία, είναι η στροφή που συντελέστηκε την Κυριακή στην ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων, με τους Πράσινους, τον Μακρόν και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν τα όριά τους.

«Θα χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη που προστατεύει» διακήρυξε ο Σάντσεθ προτού πετάξει για το Παρίσι για να προσπαθήσει να συντονίσει τις θέσεις του με αυτές του Μακρόν. Αυτό μπορεί να σημαίνει αυξημένες πιέσεις για τη φορολόγηση των πολυεθνικών, πιο αυστηρές προδιαγραφές για το περιβάλλον για τις βιομηχανίες, περισσότερος προστατευτισμός στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

 

Τσίπρας για Τίμερμανς και προοδευτική κατεύθυνση

Την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα στηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ διχάζει την Ευρώπη και η επιλογή του θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

“Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Παρά τη μικρή πτώση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών η άνοδος των Φιλελευθέρων, αλλά και των Πρασίνων, η σημαντική τους άνοδος, διαμορφώνει μια νέα ισορροπία, μια νέα δυναμική, μια πλειοψηφία από το δημοκρατικό κέντρο έως τα αριστερά της αριστεράς, που μπορεί να προωθήσει, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε όλες αυτές τις δυνάμεις, προοδευτικές και δημοκρατικές, τόσο σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, όσο , όμως, και σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων”, είπε ο κ.Τσίπρας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/REUTERS