Το μέλλον των διαδικτυακών πνευματικών δικαιωμάτων αναμένεται να τροποποιηθεί δραστικά μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, πάνω στην επίμαχη Οδηγία Copyright.

 

Η συμφωνία επιτεύχθηκε δύο χρόνια μετά την πρώτη εισαγωγή των μέτρων από την Κομισιόν. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Euractiv, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα πρέπει οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να διαπραγματευθούν συμφωνίες αδειών με τους κατόχους δικαιωμάτων για την επαναδημοσίευση των έργων τους, και θα πρέπει να ελεγχθεί το περιεχόμενο στο YouTube, για να διασφαλιστεί ότι δεν υφίστανται παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Η οδηγία στοχεύει στη διασφάλιση της δίκαιης αμοιβής των παραγωγών δημιουργικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, ωστόσο ορισμένα εμπλεκόμενα μέρη άσκησαν αυστηρή κριτική υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία ενδέχεται να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Τα δύο πιο επίμαχα σημεία της Οδηγίας Copyright σχετίζονται με τα Άρθρα 11 και 13. Το Άρθρο 13 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημιουργούν φίλτρα για την επόπτευση του υλικού που αναρτούν οι χρήστες, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν υφίστανται παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Το Άρθρο 11 υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναρτούν ενημερωτικά, ειδησεογραφικά άρθρα – όπως η Google News, να συνάπτουν σύμβαση άδειας χρήσης του σχετικού υλικού με τον αρχικό εκδότη.

Το συμφωνημένο κείμενο πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από το ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ. Η υιοθέτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ενώ η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να λάβει χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, το αργότερο ως τα μέσα Απριλίου. Μόλις υιοθετηθεί από τους δύο θεσμούς, τα Κράτη – Μέλη θα έχουν διορία 24 μηνών για να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.

 

Χαιρετίζουν τα Πρακτορεία Ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), στο προεδρείο της οποίας συμμετέχει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της Οδηγίας περί Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

«Πεποίθησή μας είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και κατά συνέπεια για τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων ως αναπόσπαστο τμήμα του τομέα, καθώς παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών ενημέρωσης από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους μας για τους εταίρους, τους πελάτες και τους αναγνώστες μας», δήλωσε ο πρόεδρος της EANA Πέτερ Κροπς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του DPA.

Οι νέοι κανόνες για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας προσφέρουν επίσης κίνητρο για τα πρακτορεία ειδήσεων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους τεχνολογικούς γίγαντες και επιτρέπει την δημιουργία ενός δικαιότερου περιβάλλοντος στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναπτύσσεται. Τέλος είναι εξίσου σημαντικό να επισημανθεί ότι η περίληψη των πρακτορείων ειδήσεωn είναι σημαντική για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια Eυρωπαίων πολιτών που επωφελούνται από τις αντικειμενικές ειδήσεις των ευρωπαϊκών πρακτορείων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η EANA θα ήθελε να υπενθυμίσει στα κράτη μέλη ότι υποστηρίξαμε την εκδοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και η οποία υποστηρίζει τα short extracts, τα αποσπάσματα που αποτελούν τον πυρήνα της ροής των ειδήσεων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ