
Τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης MRTV στο Telegram.
Την ίδια ώρα η Ταϊλάνδη μετρά τουλάχιστον 8 νεκρούς σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από διασώστες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, 117 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ.
Μιανμάρ και Μπανγκόκ κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σφοδρού σεισμού των 7,7 Ρίχτερ και ισχυρών μετασεισμών, ενώ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων και καλεί «κάθε χώρα» να παράσχει βοήθεια και δωρεές μετά τον μεγάλο σεισμό.
Ο ίδιος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι είχε ανοίξει δρόμους για διεθνή βοήθεια και είχε δεχθεί προσφορές βοήθειας από την Ινδία και το μπλοκ της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN.
https://twitter.com/i/status/1905592040898855226
«Μεγάλες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές»
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό», προειδοποιώντας για «μεγάλες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές».
Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.
Η Ζιν Μαρ Αούνγκ, ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.
Πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε. Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές. Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.
Χάος στη Μιανμάρ – Τραυματίες μέχρι την Κίνα
Με επίκεντρο στη Μιανμάρ αλλά με επιφανειακό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ταϊλάνδη που βρίσκεται σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων αλλά και στην Κίνα, όπου αναφέρθηκαν τραυματίες.
Οι κάτοικοι έτρεχαν στους δρόμους καθώς τα κτίρια έτρεμαν και τα νερά από πισίνες του τελευταίου ορόφου δημιουργούσαν επικίνδυνους καταρράκτες στην Μπανγκόνγκ.
Στο Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, οι εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κτίρια που κατέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του ιστορικού βασιλικού παλατιού και γέφυρας 90 ετών. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν και στο αεροδρόμιο όπου η κρατική εταιρεία αερομεταφορών ανέστειλε πτήσεις.
ΥΠΕΞ: Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες
Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Μιανμάρ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στη Μπανγκόκ, μέσω της γραμμής έκτακτης ανάγκης: +66 (0) 840105060, email: grcon.ban@mfa.gr.
Kάτοικος στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, είπε στο BBC ότι οι δονήσεις διήρκεσαν περίπου τέσσερα λεπτά.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε βουδιστικούς ναούς στην πρωτεόυσα της Μιανμάρ. Παρά τον περιορισμό του διαδικτύου από το δικτατορικό καθεστώς, τα βίντεο που αναρτώνται δείχνουν ακόμη και την κατάρρευση παγόδας.