
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια ακόμη κίνηση “καλής θέλησης” εξαιρεί τα κινητά τηλέφωνα smartphones, τους υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη από τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με αυτή την κίνηση ενδεχομένως απαλλάσσει τους καταναλωτές από τις τιμές-σοκ, ενώ ωφελεί τους γίγαντες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Apple και της Samsung.INHTA
Οι εξαιρέσεις, που δημοσιεύθηκαν αργά χθες, Παρασκευή, από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής των εισφορών εξαιρώντας τα προϊόντα από τον δασμό του Τραμπ στην Κίνα και τον βασικό παγκόσμιο δασμό του 10% σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες.
Οι εξαιρέσεις θα ισχύουν για smartphones, laptops, σκληρούς δίσκους και επεξεργαστές υπολογιστών και τσιπ μνήμης. Αυτά τα δημοφιλή είδη γενικά δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Η δημιουργία εγχώριας παραγωγής θα έπαιρνε χρόνια.
Εξαιρούνται και εξαρτήματα για την κατασκευή ημιαγωγών
Τα προϊόντα που δεν θα υπόκεινται στους νέους δασμούς του Τραμπ περιλαμβάνουν επίσης εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών. Αυτό θα ήταν σημαντικό για την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία έχει ανακοινώσει μια σημαντική νέα επένδυση στις ΗΠΑ, καθώς και για άλλους κατασκευαστές τσιπ.
Η αναστολή των δασμών μπορεί να αποδειχθεί παροδική. Οι εξαιρέσεις απορρέουν από την αρχική εντολή, η οποία απέτρεπε τη σωρευτική επιβολή επιπλέον δασμών σε ορισμένους τομείς πάνω από τους δασμούς σε επίπεδο χώρας. Η εξαίρεση είναι ένα σημάδι ότι τα προϊόντα μπορεί σύντομα να υπόκεινται σε διαφορετικό δασμό, αν και σχεδόν σίγουρα σε χαμηλότερο για την Κίνα.
Μια τέτοια εξαίρεση αφορούσε τους ημιαγωγούς, για τους οποίους ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει συγκεκριμένο δασμό. Δεν το έχει κάνει ακόμη, αλλά οι τελευταίες εξαιρέσεις φαίνεται να αντιστοιχούν σε αυτή την εξαίρεση. Οι τομεακοί δασμοί του Τραμπ έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής στο 25%, αν και δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ποσοστό του για τους ημιαγωγούς και τα συναφή προϊόντα.