
Επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση, βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραύλους, που εξαπέλυσε η Ινδία εναντίον – όπως υποστηρίζει- εννέα τοποθεσιών «τρομοκρατικών υποδομών», εντός του Πακιστάν. Για «πράξη πολέμου» κάνει λόγο το Πακιστάν, που επιβεβαιώνει πλήγματα σε τρεις τοποθεσίες και ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Ινδία δεν το έχει επιβεβαιώσει.
Οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ, στις 22 Απριλίου, με θύματα ινδουιστές τουρίστες.
Τα ινδικά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι στο Πακιστάν και να τραυματιστούν δεκάδες. Το Πακιστάν από την πλευρά του απάντησε με πυρά πυροβολικού, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, ενώ ανέφερε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας.
Έχουν σκοτωθεί 34 άτομα
Ωστόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, και στις δύο χώρες από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 34 άτομα.
Το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων πυροδοτεί έντονη ανησυχία για μια ολομέτωπη σύρραξη, αλλά δεν αιφνιδίασε όσους γνωρίζουν τις ταραγμένες σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν μετά τον βίαιο, αιματηρό διαχωρισμό των δύο κρατών στον απόηχο της ανεξαρτησίας από τη βρετανική αποικιοκρατία το 1947.
Η αντιπαλότητα Ινδίας – Πακιστάν έκτοτε καταλήγει κατά καιρούς σε ένοπλες συρράξεις με βασικό μήλο της έριδας την περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια που διεκδικούν στην ολότητά της οι δύο χώρες ενώ διοικούν χωριστά τμήματά της.
Οι διαφορές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Με την ανεξαρτησία από τη Βρετανία οι δύο χώρες χωρίστηκαν βάσει θρησκευτικών κριτηρίων με το Πακιστάν να γίνεται κυρίως μουσουλμανικό και την Ινδία να επιλέγει την κοσμική δημοκρατία για τον ως επί το πλείστον ινδουιστικό πληθυσμό της.
Η χάραξη νέων συνόρων από τους Βρετανούς ξερίζωσε σχεδόν 14 εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε σε θρησκευτική βία που προκάλεσε τον θάνατο έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί έκτοτε σε αρκετούς πολέμους, δύο εκ των οποίων για το Κασμίρ, με δεκάδες αψιμαχίες ενδιάμεσα.
Οι ηγέτες του Πακιστάν θεωρούν την Ινδία ως υπαρξιακή απειλή από την εποχή της διχοτόμησης και κάποιοι πιστεύουν ότι η Ινδία εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες να αναστρέψει τη διχοτόμηση.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας έχουν συνδέσει με το Πακιστάν μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2001 και του 2019. Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, ορκίστηκε να περιορίσει τις ένοπλες ομάδες, αλλά απέτυχε.
Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έχουν μικρή εξουσία να διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, η οποία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προνόμιο του στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI).
Οι προηγούμενες συγκρούσεις για το Κασμίρ
Την εποχή της διχοτόμησης η Ινδία και το Πακιστάν προσπάθησαν να πείσουν τα διάφορα βασίλεια της υποηπείρου – τα οποία κυβερνούσαν έμμεσα οι Βρετανοί – να ενωθούν με τα νεοσύστατα έθνη τους.
Ο ινδουιστής μαχαραγιάς Χάρι Σινγκ του Τζαμού και Κασμίρ, μιας περιοχής με έκταση περίπου μιάμιση φορά εκείνη της Ελλάδας (220.000 τ.χλμ) και με πληθυσμό σήμερα περίπου 12 εκατομμυρίων και ως επί το πλείστον μουσουλμανικό, έπαιξε το παιχνίδι των καθυστερήσεων πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του Κασμίρ.
Το Πακιστάν υποστήριξε μια εισβολή από άτακτους μαχητές, η Ινδία παρενέβη και οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στη διάρκεια του 1948 με τον πόλεμο να τερματίζεται με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, με κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 1949.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Ινδία και το Πακιστάν καθόρισαν μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 740 χιλιομέτρων, μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες ζώνες στον κόσμο, γνωστή ως «Γραμμή Ελέγχου». Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης δύο περιοχές που ελέγχονται από την Κίνα και διεκδικούνται από την Ινδία.