Η μεγάλη επίθεση με μικρά αόρατα αεροσκάφη drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας φέρνουν στην επιφάνεια ένα τεράστιο θέμα για την ασφάλεια πολλών χωρών, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και ευρύτερα γύρω από την Μεσόγειο, καθώς πολλές χώρες, ακόμα και αφρικανικές εφοδιάζονται με τέτοια υπερσύγχρονα όπλα, που φτάνουν εύκολα και στα χέρια φανατικών ισλαμιστών ή και ανταρτικών ομάδων.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες και πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι και μερικοί, που εμπλέκουν άλλες χώρες, οι οποίες διαθέτουν την τεχνολογία για την παραγωγή drones, όπως η Τουρκία και η Βόρεια Κορέα.

Ειδικά για την Τουρκία αναφέρεται ότι έχει αναπτύξει τεράστια βιομηχανία παραγωγής drones, τα οποία χρησιμοποιεί η ίδια, αλλά εξάγει και σε χώρες της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Είναι πολλοί αυτοί, που ανησυχούν για τον τρόπο χρησιμοποίησης των drones από την Τουρκία και στο Αιγαίο, αλλά και για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια περίπτωση έντασης με την Ελλάδα.

Οι προβληματισμοί εντείνονται μετά τις αποκαλύψεις για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Όλοι αναρωτιούνται ποιος κρύβεται πίσω από την καταστροφική επίθεση. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει δεκάδες drones και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού μήκους εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία. Πολλά από τα βλήματα αυτά μπλοκαρίστηκαν από τα αεροπορικά συστήματα της Σαουδικής Αραβίας. Άλλα δεν βρήκαν ποτέ το στόχο τους…

Οι επιθέσεις που έχουν προκαλέσει φθορές ή έχουν αφήσει πίσω τους θύματα, είναι ελάχιστες. Τα drones των Χούτι μοιάζουν με τα ιρανικά μοντέλα, τα οποία με τη σειρά τους είναι βασισμένα στην τεχνολογία της Βορείου Κορέας. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι μικρού βεληνεκούς, με εμβέλεια μέχρι 300χλμ.

Τον Ιανουάριο, ωστόσο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών είπε πως οι Χούτι ενδεχομένως να έχουν στη διάθεσή τους όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, που τους επιτρέπουν να χτυπήσουν στόχους μέσα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν πως έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες ότι ένα τέτοιο drone συνετρίβη περίπου 30χλμ από το Ριάντ. Ένα τέτοιο οπλικό σύστημα, που ονομάζεται UAV – X, έχει εμβέλεια 1.200 έως 1.500χλμ, ανάλογα με την ένταση των ανέμων.

Μεγάλη παραγωγή drones στην Τουρκία

Μεγάλη ανάπτυξη έχει η κατασκευή drones στην Τουρκία, όπου υπάρχουν πολλές μεγάλες βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κ.α. που έχουν καταφέρει να παράγουν μια μεγάλη γκάμα στρατιωτικού τύπου drones (κυρίως ιπτάμενα αεροχήματα), τα οποία έχουν ενταχθεί στο δυναμικό των Ενόπλων δυνάμεων και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ κάποια έχουν αρχίσει να εξάγονται σε άλλες χώρες.

Το μοντέλο drone, που κατασκευάζεται σε μεγάλες βιομηχανίες της Τουρκίας.

 

Τα Τουρκικά drones διαθέτουν πλούσιο εξοπλισμό από αισθητήρες που μπορούν να επιτηρούν το πεδίο της μάχης, να μεταδίδουν τις πληροφορίες στα κέντρα διοίκησης, φέρουν οπλισμό και μπορούν να επέμβουν άμεσα χωρίς να κινδυνεύσει κανένας φίλιος στρατιώτης ενώ το κόστος χρήσης τους είναι υποπολλαπλάσιο της μαχητικής αξίας τους.

Η αξία τους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία συνεχώς επενδύει στην εξέλιξή τους στην εξέλιξη των αισθητήρων και όπλων που επιδιώκει κατασκευάζει εγχώρια διότι έχει κατανοήσει ότι είναι σημαντικοί πολλαπλασιαστές στρατιωτικής ισχύος. Ο διττός ρόλος των drones τόσο για πολεμικούς σκοπούς όσο και για την πολυποίκιλη χρήση τους στην ειρηνική περίοδο δρα ως καταλύτης στην ανάπτυξή τους που στηρίζεται στην ανάπτυξη της αεροδυναμικής, της ρομποτικής, του τομέα επικοινωνιών, του τομέα κατασκευών όπλων, του τομέα της πληροφορικής, της διαστημικής τεχνολογίας κ.α. Φαίνεται ότι η ενίσχυση της Τουρκίας ανατρέπει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και γεννά δυσκολίες τόσο για την αντιμετώπιση της νέας απειλής όσο και για την αποτροπή της.

Οι νέες τεχνολογίες με drones που δύσκολα αποκαλύπτονται και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή φθορά στον εχθρό χωρίς φίλιες απώλειες χρήζουν άμεσης μελέτης και αναλυτικής παρουσίασης ώστε με την παρουσίαση των δυνατοτήτων τους και των πιθανών τρόπων εκμετάλλευσής τους αλλά και αντιμετώπισής τους, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που να περιγράφουν με ρεαλισμό το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας τους και τις πιθανές μελλοντικές προοπτικές τους.

Πετούσαν πάνω από την Κύπρο για προστασία τουρκικών πλοίων

Για δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2 που προστατεύουν το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και το «Φατίχ»   έκανε λόγο πρόσφατα η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ». Το  Bayraktar Tactical Block 2 (TB2)  αναπτύσσεται και παράγεται σε εθνικό επίπεδο στην Τουρκία από την Baykar Makina και διαθέτει  ηλεκτρονικά λογισμικά, και αεροδυναμικά. Μπορεί να μεταφέρει περίπου 1,5 τόνους χρήσιμου φορτίου, δηλαδή κάμερες και πυρομαχικά. Έχει ένα ρεκόρ  υψόμετρου 27.030 ποδιών και πτήση πάνω από 24 ώρες στον αέρα και μπορεί να λειτουργήσει μέρα και νύχτα με χρήσιμα φορτία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πάνω από την κατεχόμενη ΑΟΖ πέταξαν και μη επανδρωμένα ANKA.

Το Bayraktar παραδόθηκε για πρώτη φορά στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2014 και αναβαθμίστηκε με οπλισμό για πρώτη φορά το 2015. Χρησιμοποιείται σήμερα από τη Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής, τη Γενική Διεύθυνση Αστυνομικών Δυνάμεων και τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών στις επιχειρήσεις τους.

‘Εχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν χωρίς καθυστέρηση τις εικόνες που συλλέγει στα κέντρα λειτουργίας και να επιτίθεται σε στόχους με τα οπλικά του συστήματα. Ο λεγόμενος «υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών», Τολγκά Ατακάν, είπε πως τα drones δεν είναι εξοπλισμένα με όπλα σημειώνοντας πως  το ψευδοκράτος είχε πριν ενημερώσει για το θέμα από τις τουρκικές αρές.

O τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει 86 Bayraktar TB2 στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από το 2014. Συγκεκριμένα το χρησιμοποίησε  στις επιχειρήσεις Hendek, Eufrat Shield και Olive Branch, βοηθώντας τους εμπειρογνώμονες να επιτύχουν επιχειρησιακούς στόχους πριν από την προγραμματισμένη περίοδο και τη μείωση των απωλειών.

Τον Ιανουάριο, η Bayraktar είχε υπογράψει συμφωνία με την ουκρανική εταιρεία Ukrspetsproject για την αγορά 12 Τουρκικών Bayraktar TB2s για τον ουκρανικό στρατό. Η Bayraktar υπέγραψε επίσης συμφωνία με το Κατάρ για να πουλήσει έξι αεροσκάφη για τις δυνάμεις του Κατάρ τον Μάρτιο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή του Bayraktar TB2 συνεχίζονται επίσης με άλλες χώρες.