Εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων σημειώνεται στα επεισόδια με τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια, που χτυπήθηκαν από τορπίλες ενώ έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν και τελικά εκκενώθηκαν αφού εξέπεμψαν «σήματα κινδύνου.

 

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εκρήξεις και πιθανή «επίθεση» με υποψίες σε βάρος του Ιράν, που όμως διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για “προβοκάτσια”. Τα πετρελαιοφόρα εκκενώθηκαν με την συνδρομή Ιρανικών δυνάμεων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ  από την πλευρά του αναφέρεται σε δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του 5ου Στόλου, που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, τα δύο σήματα κινδύνου ελήφθησαν το πρώτο στις 06:12 (τοπική ώρα) και το δεύτερο στις 07:00 (τοπική ώρα). Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».

Συγκεχυμένες, ωστόσο, είναι οι πληροφορίες τόσο για το «απροσδιόριστο» περιστατικό, όπως το χαρακτήρισε το βρετανικό Ναυτικό, όσο και για το σενάριο βύθισης ενός εκ των δύο τάνκερ. Ειδικότερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι το «Front Altair», με σημαία των Νήσων Mάρσαλ, του νορβηγικού ομίλου Frontline, βυθίστηκε μετά την επίθεση.

Την είδηση διαψεύδουν τόσο οι εκπρόσωποι από το λιμάνι του Ιράν, αλλά και ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Frontline, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πετρελαιοφόρο δεν έχει βυθιστεί. Νωρίτερα, οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας και η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσαν βέβαια ότι το «Front Altair» είχε πιάσει φωτιά, ενώ διευκρίνισαν ότι και τα 23 μέλη του πληρώματος του είναι ασφαλή μετά την εκκένωση που έλαβε χώρα.

Αν και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, η νορβηγική εταιρεία είχε αναμεταδώσει το σενάριο ότι χτυπήθηκε από τορπίλη, ενώ πηγή ανέφερε ότι μάλλον «χτυπήθηκε» από μαγνητικό σωλήνα.

Εκτός από το «Front Altair», το δεύτερο τάνκερ που δέχθηκε «επίθεση» είναι το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες πληροφορίες τα 21 μέλη του πληρώματός του μεταφέρθηκαν σώα στο λιμάνι του Ιράν. Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας, το πλοίο έχει υποστεί ζημιές, αλλά «παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να βυθιστεί».Το φορτίο του (μεθανόλη) είναι επίσης άθικτο», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν έχει προκαλέσει άλμα πάνω από 3% στις τιμές του πετρελαίου.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για το περιστατικό με το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού. Μάλιστα, ο υπούργος Εμπορίου της Ιαπωνίας ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού ότι τα δύο τάνκερ μετέφαν εμπόρευμα «ιαπωνικών συμφερόντων».

ΠΗΓΗ: REUTERS