
Μετά από διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων, η ΕΕ ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα που είχε εξαγγείλει ο Τραμπ.
Είκοσι έξι από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής δασμών «εξισορρόπησης» μεταξύ 10-25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 22 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του καπνού, των μοτοσικλετών, των πουλερικών, του χάλυβα και του αλουμινίου, της σόγιας, των αμυγδάλων, του χυμού πορτοκαλιού και των σκαφών αναψυχής, σε αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.
Εκτός από το αλουμίνιο και τον χάλυβα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα της ΕΕ και «αμοιβαίους» δασμούς 20% σε όλες τις εισαγωγές της ΕΕ, από τους οποίους επηρεάζεται το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.
Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι
Σύμφωνα με το Euractiv, oι Ευρωπαίοι αποφάσισαν δασμούς μεταξύ 10% με 25% σε έναν κατάλογο προϊόντων, για τον οποίο υπήρξαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» το προηγούμενο διάστημα.
Προς το παρόν, η ΕΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες.
Οι δασμοί, που έρχονται ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ, θα εφαρμοστούν σταδιακά σε τρία στάδια φέτος, αρχής γενομένης από τις 15 Απριλίου. Το τρίτο κύμα αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το Euroctiv, δεν αποφασίστηκε η άμεση ισχύ των δασμών, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Κομισιόν: Προτιμούμε τη διαπραγμάτευση
«Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία. Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή της να καταλήξει σε αποτελέσματα μέσα από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή», ανέφερε σε δήλωσή της η Κομισιόν.
Εξαιρέθηκε το ουίσκι bourbon με αίτημα τριών χωρών
Σύμφωνα με το Euronews, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία εξασφάλισαν ότι στη λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα βάλει δασμούς η ΕΕ δεν θα περιλαμβάνεται το ουίσκι Bourbon, αφού ο Τραμπ απείλησε ότι η συμπερίληψή του θα προκαλούσε αντιεπιβολή δασμών 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά και ποτά.
Σύμφωνα με το Politico, μόνον η Ουγγαρία αντιτάχθηκε στο πακέτο αντιμέτρων, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ με άμεση γνώση της ψηφοφορίας, ενώ οι άλλες 26 χώρες ψήφισαν υπέρ.
«Η κλιμάκωση δεν είναι η λύση. Τέτοια μέτρα θα προκαλούσαν περαιτέρω ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους πολίτες, αυξάνοντας τις τιμές. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι διαπραγματεύσεις, όχι τα αντίποινα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στο X.
Η απόφαση είχε οριστεί να ληφθεί με ειδική ψηφοφορία. Για να μην περάσει το σχέδιο θα έπρεπε να καταψηφίσουν τα αντίποινα 14 χώρες.
Μικρότερο το ύψος των ευρωπαϊκών δασμών έναντι των αμερικανικών
Ο όγκος των εισαγωγών των ΗΠΑ που επηρεάζονται από τους δασμούς της ΕΕ θα είναι ελαφρώς μικρότερος από τις εξαγωγές που πλήττονται από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Προϊόντα των ΗΠΑ, αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ ετησίως, θα πληγούν από τους δασμούς της ΕΕ, ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της ΕΕ ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Αυτά τα μέτρα αντιποίνων είναι το πρώτο βήμα στην απάντηση της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ.
Η Επιτροπή εργάζεται για ένα δεύτερο πακέτο αντιποίνων, που θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.