Με τον πιο σφοδρό τρόπο συνεχίζουν να αποκαλύπτονται αυτό το καλοκαίρι οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών με καταστροφές σε πολλά σημεία του πλανήτη, τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, όπως αυτές στη Σιβηρία, που κάλυψαν μια επιφάνεια, όση είναι η έκταση του Βελγίου.
Ο καύσωνας, που έπληξε το προηγούμενο διάστημα την Ευρώπη, επηρέασε και την Γροιλανδία. Το 56% του παγωμένου καλύμματος της χώρας έχει αρχίσει να λιώνει.
«Αυτό που δείχνουν αυτά τα βίντεο είναι η περιοχή με τους πάγους στην Γροιλανδία, μπορείτε να δείτε ότι το νερό τρέχει πάνω από την επιφάνεια και στραγγίζει σε αυτές τις ρωγμές, διευκολύνοντας τη ροή του πάγου εσωτερικά και αυτό είναι ενδεικτικό για τα πολλά χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνειας της Γροιλανδίας, που απορροφούν φως του ήλιου, υπάρχει πολύ νερό που λιώνει στην επιφάνειας εδώ και η παγωμένη ζώνη Γροιλανδίας συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο και αυξάνει τη στάθμη του νερού της θάλασσας», επισημαίνει ο κλιματολόγος Τζέισον Μποξ.
Υπολογίζεται ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη έλιωσαν 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, ενώ ο όγκος του πάγου που έχει λιώσει τον Ιούλιο συνολικά αγγίζει τα 197 δισεκατομμύρια τόνους.
«Πράγματι ο καύσωνας που επηρέασε την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες τώρα έχει ανεβάσει τις θερμοκρασίες στην Αρκτική και την Γροιλανδία στους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την περίοδο η παγωμένη θάλασσα της Αρκτικής βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το να αποφύγουμε μην αναστρέψιμες συνέπειες στο κλίμα είναι ο αγώνας της ζωής μας και για την ζωή μας. Είναι ένας αγώνας που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Η τελευταία χρονιά που η κατάσταση στον πλανήτη ήταν τόσο ανησυχητική ήταν το 2012. Οι επιστήμονες όμως θεωρούν ότι οι θερμοκρασίες διατηρηθούν για πολύ καιρό ακόμα σε αυτά τα επίπεδα τότε θα καταρριφθεί ακόμα και το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος πάγων του 12′.
Μία ακόμα απόδειξη ότι ο πλανήτης εκπέμπει «SOS» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έρχεται από την Σιβηρία, όπου τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται, με τα αεροσκάφη της Ρωσίας να βομβαρδίζουν με «ιωδιούχο άργυρο» τα σύννεφα, προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές.
Δεκάδες φόνοι σε μακελειά στις ΗΠΑ
Δύο επιθέσεις ενόπλων σε δύο πόλεις μέσα σε 13 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Μπορεί να μην ευθύνεται άμεσα η κλιματική αλλαγή, αλλά όλα αυτά, μαζί με τις μετακινήσεις πληθυσμών και την αύξηση των ρατσιστικών κρουσμάτων αποτελούν μια ένδειξη ότι η ανθρωπότητα δεν πάει καλά.
Το Σάββατο το πρωί στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία του Τέξας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, νεαρός οπλισμένος με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ και μέσα σε πολυκατάστημα Walmart, που προτιμά η κοινότητα των ισπανόφωνων, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. Παραδόθηκε και έχει προφυλακιστεί.
Δεκατρείς ώρες αργότερα, στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, νεαρός άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, περί τη μία το πρωί, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας όλους 27. Ο δράστης, που χρησιμοποίησε επίσης τουφέκι εφόδου και είχε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, είχε μαζί του κι άλλα πυρομαχικά και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σκοτώθηκε πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό από τη στιγμή που άνοιξε πυρ, από αστυνομικούς που περιπολούσαν.
Στο Ελ Πάσο η αστυνομία υποψιάζεται πως το κίνητρο ήταν το ρατσιστικό μίσος και χειρίζεται την υπόθεση ως μια ενέργεια «εγχώριας τρομοκρατίας». Διενεργεί έρευνα για το «μανιφέστο» που αποδίδεται στον δράστη και καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας».
Στο Οχάιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Ρίτσαρντ Μπίελ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του νεαρού. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτό το στάδιο για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που θέτει όλος ο κόσμος: “ γιατί;”», είπε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)