
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το Bedbible Research Center εξέτασε την συμπεριφορά ζευγαριών παγκοσμίως και αποκάλυψε ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας.
Η μελέτη, που βασίστηκε σε απαντήσεις περισσότερων από 23.000 ατόμων από 30 χώρες και καλύπτει μια περίοδο 60 ετών από το 1960, συγκέντρωσε 1,9 εκατομμύρια σημεία δεδομένων για να χαρτογραφήσει το φαινόμενο της απιστίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικονομική ανασφάλεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα, και περιοχές που πλήττονται από φτώχεια ή ανισότητες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά. Η Σκωτία, για παράδειγμα, χαρακτηρίστηκε ανεπίσημα ως «παγκόσμια πρωτεύουσα της απιστίας» για αυτόν τον λόγο.
Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την πλήξη, την έλλειψη αγάπης, τον θυμό, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την επιθυμία για κάτι καινούργιο. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται υψηλά στη λίστα, με τη Δανία να παρουσιάζει ποσοστό απιστίας 46%. Ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία με 45% και η Γαλλία με 43%. Στη Σκανδιναβία, παρά την κουλτούρα ισότητας και διαφάνειας, η Νορβηγία και η Φινλανδία ξεπερνούν το 40%. Στην Ισπανία, στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 36% και 40%.
Η χώρα με το ρεκόρ της απιστίας
Ωστόσο, μία χώρα ξεχωρίζει ξεκάθαρα από τις υπόλοιπες: η Ταϊλάνδη, με ποσοστό απιστίας 51%, κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν απατήσει τον σύντροφό τους.
Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια πολιτισμικά ανεκτή πρακτική γνωστή ως «Mia Noi» ή «μικρή σύζυγος», που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να έχει κανείς δεύτερη σύντροφο παράλληλα με την επίσημη σύζυγο. Επιπλέον, η ισχυρή βιομηχανία του σεξ, που είναι έντονα παρούσα στην οικονομία και στον δημόσιο χώρο της χώρας, καθιστά τις εξωσυζυγικές σχέσεις πιο πιθανές και λιγότερο ταμπού.