Μεγάλη ένταση επικρατεί με τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, καθώς οι δυνάμεις καταστολής προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις (700 μέχρι τώρα) και κάνουν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική ώρα όταν ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής κι οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα διαλύοντας το πλήθος. Το κλίμα σε αρκετά σημεία πολεμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 αστυνομικοί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 700 συλλήψεις, ενώ άλλα 335 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός ήδη ξεπερνά τις συνολικές προσαγωγές που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο και ήταν 412.

Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

Οι Αρχές βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων, εξελίχθηκε στη συνέχεια ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», υπογράμμισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ’ εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά στα μέσα, κατ΄εξαίρεση όσον αφορά τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».

Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τον περιφερειακό στο Παρίσι

Ομάδα διαδηλωτών που τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί να φθάσουν στην place de l’ Etoile επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν κράνη, μάσκες και γυαλιά που κουβαλούσαν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, στράφηκαν πίσω προς τον περιφερειακό της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Έστησαν οδόφραγμα και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις καταστολής και τους απομάκρυναν.

Πηγή:iefimerida.gr